Stöd till krigsdrabbade från Kongo i Uganda

Av på 9 november, 2013

Tusentals människor flyr för livet över gränsen in i Uganda undan krigets terror i den Demokratiska republiken Kongo. Bland flyktingarna finns många kvinnor som överlevt sexuellt våld och barn som tappat bort sin familj. Svenska kyrkan stöder dem i att bygga upp ett nytt liv i Uganda.

– Det svåraste är att veta att flyktingarna upplevt så mycket fysiskt och psykiskt våld. De har sett och upplevt fruktansvärda saker, säger Svenska kyrkans katastrofhandläggare Kaisa-Leena Juvonen som nyligen har mött de kongolesiska flyktingarna i olika mottagningsläger i Uganda.

Våldet mot civilbefolkningen i Kongo har kulminerat det senaste året med återkommande flyktingströmmar till Uganda, nu senast i oktober.

– De berättar om väpnade grupper i den Demokratiska republiken Kongo som våldtar kvinnor, misshandlar människor, hugger ned djur och bränner ned hus.

Svenska kyrkan bidrar bland annat med att dela ut kokkärl, tvål och andra hygienartiklar, samt stöd till arbetet med att ordna rent vatten och sanitet i flyktinglägren. Ett annat viktigt arbete är att utbilda volontärer som kan ge stöd när det gäller könsrelaterat våld och våldtäkter.

För Uganda är det ett stort arbete att ta emot alla dessa nya flyktingar. Uganda har nu omkring 234 000 flyktingar, de flesta från Kongo, och behovet av katastrofstöd ökar hela tiden. Svenska kyrkan har genom ACT-alliansen gett stöd till kongolesiska flyktingar i Uganda sedan juli 2012 – det senaste halvåret med fem miljoner kronor i bidrag från Sida och 385 000 kronor av insamlade medel.

ACT-alliansen, som Svenska kyrkan är en del av, arbetar intensivt för ett värdigt flyktingmottagande för denna extremt utsatta befolkning. Det är en stor påfrestning för den fattiga befolkningen i Uganda att ta emot alla dessa flyktingar. Därför bidrar Svenska kyrkan också till volontärer som ordnar mötesplatser och samtal mellan de olika grupperna.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in