Störningsmoment som kan uppstå i samband med ”hemester”

Av på 20 juli, 2020
Extra spring i trapphuset är störande under hemester. - Arkivbild

Semestertider innebär ofta sol och glädje. Men det kan också innebära skrikande sommarlovslediga barn på innegården, högljudda gårdsfester och extra spring i trapphuset. I en ny undersökning från SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB avslöjas de vanligaste problemen till följd av brutna ordningsregler.

Något som kan bli allt mer påtagligt när fler svenskar planerar att spendera semestern hemma. Nu tipsar SBC om hur bostadsrättsföreningar håller grannsämjan i schack under sommaren.

Som en följd av coronapandemin kommer långt fler svenskar än vanligt att tillbringa semestern på hemmaplan. Begreppet ”hemester” har fått ett rejält uppsving och i många fall får svenskarnas sedvanliga resor söderut vänta. Men att många tillbringar semestern hemma är inte helt oproblematiskt. Det kan också medföra ett ökat antal störningsmoment och brutna ordningsregler, något som kan skapa osämja i grannskapet och i bostadsrättsföreningen.

– Vi går en annorlunda sommar till mötes, vilket kommer att ställa nya krav både på lägenhetsinnehavaren och bostadsrättsföreningen. Det är därför viktigare än någonsin att föreningen arbetar förebyggande och sätter upp tydliga ordningsregler, samt vidtar åtgärder om dessa inte följs. Det är också grundläggande att medlemmarna visar respekt och förståelse gentemot varandra under en så pass speciell tid som denna, säger Stefan Lindberg, Bolagsjurist på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB.

Ordningsregler som ofta bryts
I Sveriges Bostadsrättsrapport 2020 har SBC undersökt vilka som är de vanligaste problemen till följd av att medlemmar inte följer ordningsregler. Undersökningen visar att problemet med brutna ordningsregler är utbrett. Det främsta störningsmomentet visar sig uppstå när grannarna inte sorterar rätt i soprummet. Det uppger mer än en tredjedel av svenskarna. Men att det skräpas ner i gemensamma utrymmen, som trappuppgångar och på innergårdar, är också ett problem för nära var femte svensk. Många retar sig även på att utsatta tider för störande ljud inte respekteras.

– Vår nya undersökning vittnar om att allt fler svenskar har problem med grannar som bryter gemensamma ordningsregler. Främst är det oreda i de gemensamma utrymmena som upprör. Vi på SBC hjälper bostadsrättsföreningar med ekonomiska och juridiska frågor, och vi hoppas också att insikterna i Sveriges Bostadsrapport 2020 kan sätta fingret på vilka ordningsfrågor föreningarna bör prioritera lite extra framöver, säger Stefan Lindberg.

Topplista: Dessa ordningsregler tycker svenskarna bryts oftast

 1. Att det sorteras fel i soprummet – 37 %
 2. Att det skräpas ner i gemensamma utrymmen – 18%
 3. Att alla inte deltar på städdagar – 15%
 4. Att utsatta tider för störande ljud inte respekteras – 14%
 5. Barnvagnar och dylikt som står i trapphuset – 10%

Har din förening problem med medlemmar som inte följer uppsatta ordningsregler? (Flerval)

 • Ja, det sorteras inte rätt i soprummet – 37%
 • Ja, det skräpas ner i gemensamma utrymmen – 18%
 • Ja, alla deltar inte i städdagar – 15%
 • Ja, utsatta tider för störande ljud respekteras inte – 14%
 • Ja, barnvagnar och dylikt som står i trapphuset – 10%
 • Ja, det spelas för hög musik – 9%
 • Ja, regler för uthyrning respekteras inte – 9%
 • Ja, det röks trots förbud – 8%
 • Ja, men på grund av annat än ovanstående – 6%
 • Ja, tvättider respekteras inte – 4%
 • Ja, det slarvas ofta med inbetalningar av avgiften – 3%
 • Nej, alla följer de ordningsregler/stadgar som finns – 27%
 • Vet ej – 12%

Regionalt
Örebronyheter

Källa Sveriges Bostadsrättscentrum

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in