Stort intresse för bristyrke många vill läsa till audionom

By on 16 april, 2024
Intresset för att studera till audionom är stort, här övar studenter tillsammans.
Foto: Terése Classon Sundh

Stort intresse för bristyrke, många vill läsa till audionom vid Örebro universitet. Fyra gånger så många har sökt till Audionomprogrammet vid Örebro universitet.

En utbildning som funnits länge men som från och med i höst ges på distans från flera orter i landet, och Island.

– Det känns mycket bra att kunna möta suget efter en geografiskt mer flexibel audionomutbildning, säger Susanne Köbler, programansvarig för Audionomprogrammet vid Örebro universitet.

Nästan 42 500 personer hade ansökt om att läsa en kurs eller ett program vid Örebro universitet, när anmälan till höstens utbildningar stängde i natt. Det är en ökning med 15 procent jämfört med förra året.

I landet som helhet är ökningen åtta procent. Söktrycket är det högsta sedan pandemiåret 2021, både nationellt och till Örebro universitet. Örebro universitet behåller sin plats som det sjunde mest sökta lärosätet i landet.

Nytt samarbete möter arbetsmarknadens behov

En utbildning som sticker ut är Audionomprogrammet vid Örebro universitet. Här har antalet sökande fyrdubblats. En orsak är det nya distansupplägget, som gäller från och med i höst, enligt Susanne Köbler, programansvarig för Audionomprogrammet vid Örebro universitet.

– Det känns mycket bra att kunna möta suget efter en geografiskt mer flexibel audionomutbildning. Det finns en enorm efterfrågan på audionomer i hela Sverige, säger hon.

Audionomstudenterna kommer att få sin teoretiska undervisning på distans från Örebro universitet. Fem veckor under utbildningens tre år ska studenterna vara på plats i Örebro.

Resten av undervisningen är förlagd till arbetsplatser i studentens hemmaregion, som kan vara Region Örebro län, Region Västerbotten, Region Norrbotten eller Region Jämtland Härjedalen.

Bristyrke även på Island

Örebro universitet har också ett avtal med Island, som ska bidra till att minska bristen på audionomer där.

– Tack vare dessa samarbeten kan Örebro universitet nu tillsammans med sjukvårdsregionerna i norra Sverige och den isländska hörselvården bidra till att öka livskvaliteten för så många fler människor än vad vi hittills har kunnat nå. Jag ser verkligen fram emot höstterminen, säger Susanne Köbler.

Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro Universitet
Text: Anna Lorentzon
Foto: Terése Classon Sundh

You must be logged in to post a comment Login