Studie avslöjar koppling mellan dataspelberoende, sociala medier och känslor

By on 16 januari, 2023
Foto: Pixabay

En ny studie från Universitetet i Georgia har visat att det finns ett samband mellan dataspelberoende och sociala medier och känslor. Studien, som publicerades i tidskriften Computers in Human Behavior, visade att ungdomar, som lider av dataspelberoende, också ofta lider av känslomässiga problem som ångest och depression.

Forskarna undersökte också hur ungdomarnas användning av sociala medier påverkade deras dataspelberoende. De fann att ungdomar som använde sociala medier ofta och hade många vänner online var mer benägna att lida av dataspelberoende. Detta kan bero på att sociala medier ger ungdomarna en känsla av gemenskap och tillhörighet, vilket kan göra det svårt att sluta spela.

Dataspelberoende kan kopplas till ångest och depression

Studien visar också att det finns ett association mellan dataspelberoende och känslor som ångest och depression. Detta kan bero på att spelandet kan fungera som en flykt från verkligheten och känslomässiga problem, men det kan också leda till ökade känslomässiga problem i det långa loppet.

Forskarna hoppas att studien ska leda till ökad medvetenhet om problemet med spelberoende och dess koppling till känslor och sociala medier. De tror också att det kan hjälpa till att utveckla mer effektiva behandlingsmetoder för ungdomar som lider av spelberoende.

”Den nya studien ger oss en inblick i hur sociala medier och dataspelberoende är relaterade och det är viktigt att fortsätta att undersöka detta för att förstå hur man kan hjälpa ungdomar som lider av detta problem.”, kommenterar David Grönte, överläkare i psykiatri från Linköping.

”Samtidigt bör föräldrar och andra vuxna vara medvetna om tecknen på dataspelberoende och ta det på allvar.”, fortsätter David Grönte.

Hälsa
Örebronyheter

Källa: Psykiatrispecialisterna

You must be logged in to post a comment Login