Svensk skola slits isär

By on 6 februari, 2023
Arkivbild

Grundskolan har svårt att klara sitt kompensatoriska uppdrag samtidigt som klyftan mellan elevernas förutsättningar växer. Det visar en ny rapport från fackförbundet Sveriges Lärare.

Sveriges Lärare har kartlagt den svenska grundskolans möjligheter att vara kompensatorisk, det vill säga dess förmåga att väga upp för elevers olika förutsättningar.

Rapporten, som bygger på data från SCB och Skolverket, visar att: 

  • Resultatskillnaderna mellan olika elevgrupper ökar kraftigt över tid. Dels i relation till om eleverna är födda i Sverige eller ej, dels i relation till föräldrarnas inkomster. 
  • Andelen utlandsfödda elever har ökat kraftigt över tid och de nyanlända eleverna är allt äldre när de börjar i svensk grundskola. 
  • Nyanlända elever är kraftigt överrepresenterade bland det totala antalet obehöriga till gymnasieskolan. 

– Vi kan konstatera att det svenska skolsystemet är hårdast mot dem som har svagast förutsättningar. Nyinvandrade elever förväntas nå kunskapsmålen på extremt kort tid samtidigt som vi lärare tampas med otillräckliga resurser. Det blir en omöjlig ekvation både för eleven och lärarna, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Sveriges Lärare.

För att ändra på situationen krävs enligt Sveriges Lärare att staten tar över huvudansvaret för finansiering, resursfördelning och likvärdighet i hela skolväsendet.

– Vad vår rapport tydligt visar är att behoven i svensk skola är mycket större än vad regeringens marginella åtgärder kan komma åt. Det måste till ett systemskifte i skolpolitiken för att rätta till problemen med skolans styrning och finansiering. Det är ett måste för att varje elev ska få en likvärdig utbildning av hög kvalitet – och faktiskt få en chans att lyckas, säger Johanna Jaara Åstrand.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Sveriges Lärare

You must be logged in to post a comment Login