Svenska ungdomar saknar helt arbetslivserfarenhet

Av på 26 maj, 2018

Svenska ungdomar saknar helt arbetslivserfarenhet – 23 maj släpps appen som kan vara lösningen.

I en studie med över 200 HR-chefer så säger åtta av tio att svenska ungdomar är tillräckligt utbildade men helt saknar arbetslivserfarenhet. Frågar man ungdomarna så säger nio av tio att det är avsaknaden av arbetslivserfarenhet som gör att de inte får något jobb. “Det måste vara enkelt att få jobba om man vill”, säger Jacob Rudbäck, VD och grundare av bolaget Yepstr.

Enligt Sveriges Kommuner och Landsting mer än tredubblas chanserna till ett arbete efter gymnasiet om man haft ett extrajobb under studietiden. Samtidigt har antalet unga som extrajobbar vid sidan av studierna halverats under det senaste decenniet.

“Det är oroväckande. Många unga saknar en del grundläggande arbetsetikett som att komma i tid, inte prata i sin mobil och vara uppmärksam på gäster. Färdigheter som man lär sig via tidigare anställningar.”, säger Madeleine Rudefors, Hotelldirektör

Men det kan finnas en lösning i ungdomarnas egna mobil. Nya tjänster vill hjälpa fler hitta arbete och en av dessa är Yepstr som är helt fokuserad på ungdomar mellan 15 – 21 år.

“Att ta det första klivet ut i arbetslivet är en stor utmaning för många unga. Vi vill sänka den tröskeln, göra steget lättare och skapa arbetstillfällen”, säger Jacob Rudbäck.

“Tryggt och enkelt”
Yepstr grundades 2015 och är en app-baserad tjänst som kopplar ihop arbetssugna ungdomar med privatpersoner som behöver enklare sysslor utförda. Uppgifterna varierar, från gräsklippning till barnvakt, läxhjälp eller biltvätt.

“Många hushåll kämpar för att få tiden att räcka till och samtidigt finns det duktiga ungdomar precis över gatan som vill jobba. Vi gör det tryggt och enkelt för dem att träffas”, fortsätter Jacob.

Lanseras i hela landet
Efter lanseringen i Stockholm 2016 växte intresset snabbt och antalet användare ännu snabbare. Med 10 000 uppdrag utförda släpps Yepstr nu på onsdag 23 maj över hela Sverige. Målet är att bli Sveriges största jobbskapare före 2020.

Evelina Duwe, 16 från Sthlm, har använt Yepstr flera gånger:
“Första gången jag jobbade via Yepstr så var det såklart lite nervöst men nu känner jag mig väldigt trygg. Först jobbade jag mycket som barnvakt men sen också som läxhjälp. På senare tid har jag fått många event och företagsjobb också och det är kul för de är mest välbetalda”.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in