Svenskt stöd till Libanon utökas

By on 9 augusti, 2020

För att bidra till att lindra effekterna av explosionen i Libanon har MSB svarat på förfrågningar både från EU och FN för att bidra med personal till gemensamma insatser. Under gårdagskvällen antogs tre svenska experter – en miljöexpert och två experter inom informationshantering och logistik som nu skickas till Beirut.

– Den svenska insatspersonalen förbereder sig nu för avresa och beräknas vara framme i Beirut i natt. Utöver den här insatspersonalen ska den sjukvårdsutrustning som vi igår tillsammans med Socialstyrelsen skickade ankomma till Beirut natten mot lördag, säger Roger Gustafsson, projektledare på enheten för nationella insatser och civilskydd.

Svensk personal till en EU-insats och en FN-insatsEn av MSB:s miljöexperter ska hjälpa EUCP-teamet (European Civil Protection) att stötta libanesiska myndigheter bland annat med att genomföra behovsbedömningar samt koordinera inkommande stöd från EU. Vidare kommer MSB:s expert också fokusera på att bedöma miljökonsekvenser av detonationen samt bedöma om ytterligare behovav stöd finns.

MSB bidrar också med två experter inom informationshantering, koordinering, logistik och säkerhet som ska se till så att FN:s UNDAC-team (UN Disaster Assessment and Coordination) kan arbeta så arbeta så effektivt som möjligt.

– Det här är personal som skapar förutsättningar för de som ska hjälpa, vilket innebär att vår personal finns med och stöttar med allt från IT- och kommunikationslösningar, logistik, elförsörjning, ordna med transporter och se till att det finns en fungerande kontorsmiljö, säger Emilio König, projektledare för på MSB.

Världen
Örebronyheter

Källa: MSB

You must be logged in to post a comment Login