Sveriges bästa truppgymnaster tävlar i NM i Danmark 9 november

Av på 31 oktober, 2013

Truppgymnastik – TeamGym – är Sveriges ojämförligt största gymnastikdisciplin med över 23.000 tävlingsgymnaster. Svenskarna tillhör den internationella eliten. De sex svenska lag som tävlar vid NM i Odense den 9 nov tog guld resp silver vid SM i juli 2013 (bilden: Höganäs damlag som SM-vinnare).

Man tävlar i tre klasser: herrar, damer och mixed. Lagen – i NM tävlar klubblag – kommer från Stockholm, Uppsala/Gävle, Höganäs och Örebro.

Tävlingstider den 9 november 2013 i Odense:
Mixedklassen: 10.30
Damklassen: 13.30
Herrklassen: 16:35
Prisutdelning: 18:05

Tips för lokal uppföljning:

STOCKHOLM

Brommagymnasternas herrlag.
– Målsättning: att ta hem guldet! Jonas Juhl Christiansen (själv dansk) säger. Vi fightas om topplaceringen. Vi har lyssnat på danska nationalsången för ofta och har för många silver i medaljskåpet..

– Profil i laget: flera, men en intressant historia har Mattias Branting, en av världens bästa truppgymnaster, utbildad psykolog, med en särskild förmåga att leverera när det verkligen gäller. Han slutade efter EM men saknade det för mycket, så han startade igen efter åtta månader och vill nu ‘ha det förbaskade guldet’.

– Kuriosa: Av de 14 i laget var 13 med i landslagen 2012. Dessutom har vi ett fullt jämställt tränarteam, 2 killar och 2 tjejer, 2 danskar och 2 svenskar.

Brommagymnasternas mixedlag.
– Målsättning: guld!

– Profil i laget: Patrik Gustavsson, som i väldigt unga år lämnade familjen i Växjö för att flytta till Uppsala och träna gymnastik på Idrottsgymnasiet, och som nu pendlar till Stockholm 4 gånger i veckan för att träna med Brommagymnasterna. Matilda Björklind bor i Västerås, och pendlar 2 gånger i veckan för att träna och tävla med oss.

KFUM:s herrlag:
– Målsättning: att göra Sverige och oss själva stolta över vår prestation.

– Profil i laget: Hampus Södergren, som var landslagsgymnast 2012 och nu jobbar som akrobat på Kungliga Operan i Stockholm. För flera av killarna i laget är det deras första internationella tävling.

– Kuriosa: KFUM GA Stockholm är en av Sveriges äldsta gymnastikklubbar (start 1885). Har flest SM-tecken i trupp på herrsidan.

SKÅNE

Höganäs GF:s damlag
– Målsättning: En bra tävling och att nå våra egna interna mål!

– Profil: Regerande SM-mästare. Sex av lagets deltagare ingick i det första svenska landslaget. Vi har också JNM-guld och NM-silver.

MÄLARDALEN

Örebro GF-KIF:s damlag
– Målsättning: prestera på topp och ta medalj.

– Profiler: Vi har flera gymnaster som tränar och tävlar med oss trots att de bor i andra städer. Två bor i Eskilstuna, två i Västerås och en i Stockholm. De pendlar 1 – 2 timmar till och från träningen fyra gånger i veckan bara för att få träna med oss.

– Kuriosa: Gymnastiken växer så det knakar i Örebro och nu arbetar man för ett eget Gymnastiken Hus för att kunna ta emot fler.

UPPSALA OCH GÄVLE

Gefle GF/GF Uppsalaflickorna
– Målsättning: Vi ska ge järnet! Självklart siktar vi högt och vill slåss om medaljerna.

– Profiler: Alla i laget. Detta är ett samarbete mellan två lag som de senaste två åren lagt ner mängder av timmar på att resa till varandra för att kunna samträna två gånger i veckan. Allt kämpande har givit laget en väldigt bra sammanhållning. Nu gör vi NM-debut och är redo att ge allt!

Två namn bland dessa är Julia Melin (syster till Jakob Melin som tävlar i Brommagymnasternas herrlag – en av världens bästa truppgymnaster) och Ted Branteryd – tävlande tränare i Gefle GF.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in