Tanzania: mötesfriheten och yttrandefriheten urholkas inför valet

By on 13 oktober, 2020
Victor Ndula/Amnesty International

Tanazanias president John Magufuli och hans regering har skapat en hel arsenal av lagar för att kunna stoppa allt form av motstånd och på ett effektivt sätt kunna förhindra yttrandefriheten och mötesfriheten inför valet den 28 oktober. Det konstaterar Amnesty International i en ny rapport: Lawfare – Repression by Law Ahead of Tanzania’s General Elections.

Kandidater från oppositionen har de senaste månaderna blivit gripna med hjälp av falska anklagelser för att på så vis ta ifrån dem deras rätt till mötesfrihet, föreningsfrihet och rörelsefrihet. Samtidigt har regler som syftar till att ytterligare stärka regeringens kontroll över vad nationell och utländsk media publicerar trätt i kraft. Reglerna kränker yttrandefriheten.

—Tanzania har sett till att konstruera lagen så att ingen längre vet när de är på rätt eller fel sida om den. Politiker har gripits för att de har hållit i möten eller för att de varit på möten, mediebolag stängts ner eller förbjudits, nätaktivism har kriminaliserats och med hjälp av ändlösa regler och förordningar har civilsamhällesorganisationer hindrats att verka. Att använda sig av lagstiftning för att systematiskt och avsiktligt slå ner på mänskliga rättigheter, särskilt i valtider, är ett extremt oroande och ohälsosamt tecken för ett land som vill positionera sig som ett land i framkant för tillväxt och utveckling, säger Deprose Muchena, Amnestys regionchef för östra och södra Afrika.

Media och civilsamhället utsätts
Sedan i augusti finns nya regler på plats som kräver att utländska journalister ska ha ett “förkläde” i form av en regeringstjänsteman med sig på sina uppdrag. Enligt en ändring i radio- och tv-lagen som också också gjordes i augusti måste tv-bolag i Tanzania nu söka tillstånd för att sända inslag som producerats av utländsk media. Lagändringen kom till efter att Radio Free Africa, en broadcastingbolag i Tanzania, sände en BBC-intervju med oppostionsledaren Tundu Lissu.

– Amnesty har också dokumenterat att bland annat medier som på olika sätt associeras med oppositionen eller med kritiker av presidenten har förbjudits eller stängts ner— några med förevändningen att de spridit falsk information om covid-19, det är oerhört allvarligt när yttrandefriheten inskränks på det här sättet, säger Ami Hedenborg, talesperson Amnesty Sverige.

Amnesty har dokumenterat hur minst fyra lagar som antagits sedan 2019 begränsar möjligheterna för civilsamhällesorganisationer att verka. Från och med juni 2019 måste till exempel civilsamhällesorganisationer uppge varifrån de får sitt finansiella stöd och från och med april 2020 har nya riktlinjer antagits som ska ge regeringen ytterligare kontroll över organisationernas redan krympande föreningsfrihet.

I juni blev organisationer som sysslar med mänskliga rättigheter förbjudna att ägna sig åt aktiviteter som har med valet att göra och internationella observatörer blev beordrade att inte prata om valet.

Politik | Världen
Örebronyheter

Källa: Amnesty International

You must be logged in to post a comment Login