Templet i Sommarro byggs upp igen.

Av på 25 juni, 2013
Intill värdshuset i Sommarro stod ett “tempel” från 1830-talet som brann ned 2010. Nu ska templet byggas upp igen enligt alla konstens regler, och stå klart innan vintern.

Kommunens stadsantikvarie Eva Fransson säger att återuppbyggnaden dröjt dels på grund av oklarheter i försäkringsfrågan, dels på grund av en omorganisation i kommunen.
– Templet är en viktig symbolbyggnad för Sommarro och brann ned bara någon vecka innan det skulle vara platsen för invigningen av fjorton nya kommunala kultur- och naturreservat, berättar Eva.

Klassisk arkitektur

Under vintern 2012/2013 har rekonstruktionshandlingar upprättats av Arkitektur och Byggnadsvård och nu finns bygglov.
– Tack vare att jag 2009 dokumenterade alla byggnader i det blivande reservatet fanns bilder som visade på helhet och detaljer på templet, säger Eva nöjt och fortsätter:
– Det handlar om klassisk arkitektur och ett formspråk som kräver erfarenhet av historiska byggnader. Det fanns också med i våra upphandlingskrav på entreprenörerna.

Tillgänglighetsanpassning

Programnämnd Samhällsbyggnad ville också ha en tillgänglighetsanpassning som nu
ritats i form av en stig och ramp som slingrar sig upp från värdshuset, rundar templet och på ett varsamt sätt ansluter till templets terrass på nordsidan.
– Förslaget har presenterats för det kommunala handikapprådet som kunnat skjuta till pengar till tillgänglighetsanpassningen.

Klart innan vintern

Den offentliga upphandlingen resulterade i att två entreprenörer antogs, markentreprenör blev Tobbes Schakt AB och byggentreprenör Byggingvar.

Bygget är påbörjat men har legat nere den period då skolorna runt Sommarroskogen har haft inplanerade aktiviteter i samband med skolavslutningarna. Rekonstruktionen kan vara klar i månadsskiftet oktober–november, lite beroende på väder och temperatur under hösten. Värdshuset kommer att vara öppet som vanligt under byggtiden. Byggarbetsplatsen är inte så stor, men byggtrafiken kan orsaka en viss störning.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in