Terminal 5 satsar i Örebro och bildar nytt affärsområde Language & Culture

By on 9 juni, 2022
Adam Gustafsson antar rollen som affärsområdeschef och utgår från företagets nya kontor i Örebro.
Bild: Terminal 5

Sedan 2009 har Luleåföretaget Terminal 5 stöttat offentlig och privat sektor med omlokalisering av personal och medflyttande familjemedlemmar. Nu stärker Terminal 5 sitt erbjudande genom det nya affärsområdet och rekryteringen av Adam Gustafsson som antar rollen som affärsområdeschef och utgår från företagets nya kontor i Örebro.

Terminal 5 vill lösa den kompetensbrist som råder i Sverige genom att underlätta och optimera onboarding av utländsk kompetens. Det nya affärsområdet ska erbjuda ett flertal tjänster inom kulturell och språklig utveckling för arbetsgivare, medarbetare och anhöriga för att utländska kompetenser snabbare ska komma till rätta i sitt nya arbete och vardag i Sverige.

Adam är nyligen hemflyttad från Barcelona där han spenderat de senaste sex åren som lärare inom svenska och engelska. Dessförinnan har Adam bott och arbetat i USA samt Norge. Med praktiska erfarenheter tillsammans med en masterexamen i rättssociologi, en kandidatexamen i europastudier och universitetsutbildningar inom svenska som andraspråk samt pedagogik ska Adam leda det nya affärsområdet.

– Behovet av utländsk kompetens ökar för att överkomma kompetensbristen i landet. För den som just har kommit till Sverige är förståelse en förutsättning för att både trivas och lyckas i sin roll. Språket är den enskilt viktigaste pusselbiten för att förstå sin omgivning och göra sig själv förstådd. Terminal 5 erbjuder språkutbildningar för arbetsgivare, arbetstagare och dess anhöriga för att företagets nya rekrytering ska komma in i arbete och samhälle, och vilja stanna en längre tid, förklarar Adam Gustafsson, affärsområdeschef Language & Culture på Terminal 5.

Terminal 5:s språkutbildningar kan genomföras digitalt med lärarledda lektioner och individuella hemuppgifter. Terminal 5 erbjuder initialt kurser i svenska och engelska.

– Många svenska arbetsplatser är vana att kommunicera på engelska medan andra arbetsgivare ser det som ett hinder. Det bottnar oftast i bristande erfarenhet och kunskap. Vi erbjuder kurser till både arbetsgivare och arbetstagare för vi anser inte att det enbart är medarbetaren som ska behöva anpassa sig till den nya situationen. En multikulturell arbetsmiljö kan vara anledningen till varför kandidaten ska välja just dig som arbetsgivare, och det kräver ömsesidig anpassning, säger Peder Hansson, vd på Terminal 5.

– Att börja rekrytera utomlands kan ses som ett stort steg och det väcks ofta frågor om arbetstillstånd, språk och boende. På Terminal 5 har vi lång erfarenhet och kunskap inom området, och vi kan stötta företag genom hela processen, avslutar Peder Hansson.

Örebro
Örebronyheter

Källa Samuraj
Om Terminal 5
Företaget grundades år 2009 i Luleå av Peder Hansson. Idag arbetar företaget med kunder över hela Sverige med medarbetare i Luleå, Piteå och Örebro. Företaget erbjuder tjänster för omlokalisering av personal, såsom stöttning med arbetstillstånd, språkutbildning, bostad, arbete till medflyttande familjemedlem och förskoleplats till barn.

You must be logged in to post a comment Login