Tillsammans på 44 platser när ICA och idrottsungdomar städar Sverige igen

By on 1 september, 2020

Alla kan göra något för en bättre miljö och i helgen kommer idrottsungdomar och ICA-handlare runtom i hela landet att göra just det. Detta när 44 föreningar och lag på orter där ICA finns kommer att städa naturen nära sig. För en god morgondag, för såväl miljön som för idrotten.

I Örebro är det Örebro Syrianska IF U16/U19 där det är ICA Ekohallen som är den sponsrande butiken.

Miljö och klimat är en viktig fråga för hela samhället och hela 9 av 10 ungdomar tycker att det är viktigt att vi börjar ta hand om vår miljö.* Och just det kommer omkring 1 000 idrottsungdomar och ledare att göra i helgen. Det är nämligen dags för årets andra städomgång i Klara, färdiga, städa! där idrottsungdomar, ICA-handlare och Städa Sverige gör gemensam sak för naturen. Målet: En natur utan skräp.

– I vårens städomgång plockade ungdomarna från de då 38 medverkande föreningarna nästan 9 ton skräp från naturen. Nu städar andra föreningar och lag på andra platser, och de kommer att göra märkbar skillnad också där, säger Josefin Warg, projektledare på Städa Sverige.

Tillsammans för naturen
Projektet finansieras av ICA Stiftelsen och möjliggörs genom försäljningen av ICAs miljökasse. Den som köper miljökassen hos sin lokala ICA-handlare är indirekt med och stöttar miljöprojektet lokalt.

– Ungdomar, föreningar och ICA-handlare gör en betydelsefull insats för närmiljön. Tillsammans städar vi upp och inspirerar fler att värna om sin natur, säger Pinar Musadotter, generalsekreterare på ICA Stiftelsen.

Flera vinnare
Projektet innebär inte bara en vinst för naturen. Idrottsungdomarna står också som segrare efteråt. Medverkan i Klara, färdiga, städa! innebär nämligen att man får ett tillskott på flera tusen kronor till sin klubb- eller lagkassa.

– Nästan lika värdefull som ersättningen är också de lärdomar ungdomarna drar när de är med och städar Sverige. De vet att de bidrar till en bättre miljö och det gör dem oerhört stolta, säger Josefin Warg.

Jannes taktik: Täcka ytor och hjälpa varandra
I maj deltog även fotbollens förbundskapten Janne Andersson i ICAs och Städa Sveriges insats mot skräpet.

Hans städtaktik då är högaktuell också nu:
– Vi ska vara offensiva i vår attityd och attackera skräpet, vi försöker täcka alla ytor och så hjälper vi varandra där ute. Fotboll handlar om att göra saker tillsammans och att göra varandra bra, och det gäller oavsett vad man gör för någonting. Tillsammans hjälps vi åt att plocka upp allt skräp som finns där ute.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Städa Sverige

You must be logged in to post a comment Login