Tips för en säker bilsemester

By on 14 juni, 2023

Kontrollera bilen och däcken före semestern, tips för en säker bilsemester. Fortare än man anar är det dags för sommarsemestern, och allt tyder på att många svenskar väljer att semestra i Sverige i år.

De flesta åker på semestern med sin bil och det blir många mil under sommaren. Därför är det viktigt att se till att bilen och däcken är i bra skick innan du åker i väg. Kanske det är dags att serva bilen och köpa nya däck?

Utöver säkra köregenskaper sparar bra och lättrullande däck med rätt lufttryck även pengar. Bränsleförbrukningen minskar och besparingen kan bli avsevärd på långa sommarresor.

För det första är det bra att kontrollera om bilen och husvagnen ska besiktigas före semestern. Boka tid i god tid före semesterresan för att inte missa besiktningen.

– Inför resan är det också bra att kontrollera att det finns spolarvätska, att rutorna är rena både ut- och invändigt och att bilens ljus fungerar, berättar Magnus Fritz, bilservicechef på Vianor i Sverige.

Däckens lufttryck och mönsterdjup kontrolleras gratis

Däcken spelar en viktig roll för säker körning. De är bilens enda kontaktyta mot vägen och därför är det viktigt att kontrollera lufttrycket och mönsterdjupet. När det är dags för bilsemester lastas bilen maximalt med både bagage och familjen och därför ska lufttrycket ökas med 0,2 bar från normaltrycket.

Om lufttrycket är för lågt är det svårare att styra bilen, speciellt vid en undanmanöver. Även bränsleförbrukningen ökar.

Sommardäck ska enligt lagen ha ett mönsterdjup på 1,6 millimeter men greppet och körsäkerheten försämras avsevärt om däcken är så slitna.

– Om mönsterdjupet är lägre än fyra millimeter ökar risken för vattenplaning betydligt. Det är även bra att ha koll på däckslitaget. Däcken på drivaxeln slits mer än däcken på den frirullande axeln. Därför är det bra att skifta hjulen regelbundet, framhjulen till bakaxeln och tvärtom, säger Magnus Fritz.

Kör lugnt och förutseende

Bilen ska lastas så att tunga saker placeras i mitten och så långt ner som möjligt i bagageutrymmet. I kupén ska man inte ha tunga saker som kan flyga i väg vid inbromsning eller väjning och skada passagerare.

– Före resan bör du kontrollera att det finns en varningstriangel, reflexvästar, bogserlina och startkablar i bilen. Se också till att ha gott om tid för resan och undvika rusningstider, rekommenderar Magnus Fritz.

Rätt hjulinställning minskar bränsleförbrukningen

Fel hjulinställning belastar många av bilens komponenter och kan leda till dyra reparationer. Däck kan slitas ojämnt vilket innebär att nya däck måste köpas betydligt tidigare än normalt. Om hjulinställningen inte görs kan i värsta fall både sommar- och vinterdäck bli slitna i förtid.

– Fel hjulinställning försämrar greppet och trafiksäkerheten. Även bränsleförbrukningen ökar när däckens rullmotstånd blir större. Jag rekommenderar att hjulinställningen kontrolleras om körningen känns oprecis eller om däcken är ojämnt slitna, säger Magnus Fritz.

Komihåglista för kontroll av bilen och däcken

Kontrollera åtminstone följande saker på bilen före bilsemestern:

 1. AC-systemet.
  Byt även luftfiltret om det senast byttes före vintern eller om du har kört länge efter senaste bytet av filtret.
  .
 2. Mönsterdjupet på däcken.
  Ta även bort små stenar som har fastnat i däckspåren. Sommardäck ska ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter men säkerheten försämras avsevärt på våta vägar när mönsterdjupet är mindre än fyra millimeter.
  .
 3. Lufttrycket i däcken.
  Bilen lastas ofta tungt när man åker på bilsemester. Därför ska däcken ha mer luft för att klara viktökningen. I bilens instruktionsbok anges det rekommenderade lufttrycket när bilen är tungt lastad. Kontrollera även lufttrycket i  reservdäcket om bilen har det.
  .
 4. Spolarvätskan.
  Kontrollera att det finns tillräckligt med spolarvätska och kontrollera även torkarbladen.
  .
 5. Oljor och vätskor.
  Viktigaste vätskor att kontrollera är motorolja, bromsvätska och kylarvätska.
  .
 6. Batteriets skick.
  12-volts batteriets skick bör kontrolleras, speciellt om det är gammalt. Höga sommartemperaturer påfrestar batteriet på samma sätt som kylan på vintern.
  .
 7. Släp- och husvagnens skick.
  Om vagnen är äldre är det bra att kontrollera speciellt däcken. Kontrollera även att ljusen fungerar som de ska.
  .
 8. Lasta bilen och husvagnen på rätt sätt.
  Kom ihåg bilens samt släp- och husvagnens högsta tillåtna totalvikter och fäst fast alla tunga saker.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Vianor

You must be logged in to post a comment Login