Tipsen för en lugnare och gladare mage

By on 13 februari, 2023
Arkivbild

Nytt år har för många inneburit nya, hälsosamma rutiner, trots det brottas många ännu med en mage som känns ur balans. Om man är en av många som inlett året med en orolig mage har Life samlat några av sina bästa tips för att göra magen lugnare och gladare.

80 procent av kroppens immunsystem sitter i anslutning till mag- och tarm. Att ha en balanserad tarmflora är därför viktigt för ditt immunsystem, något som kan kännas extra betydelsefullt under smittotider. Lifes hälsorådgivare har samlat några enkla knep som hjälper finna balansen igen, utan att genomföra några större förändringar.

– Det finns mycket man kan göra för att stötta matsmältningen och produktionen av magsyra, som i sin tur hjälper kroppen hantera maten man får i sig. Äppelcidervinäger där syran och enzymer gör det lättare att smälta maten är ett bra exempel. 1–2 matskedar i ett glas vatten ca 10-15 minuter innan maten gör susen. För den som besväras av sura uppstötningar vill jag tipsa om att dricka te med pepparmynta i samband med måltid. Det balanserar syran, säger Andreas Lindblom, hälsorådgivare på Life.

Sex tips från Life för en lugnare och gladare mage:

 1. Ät regelbundet
  Många dieter föreslår att du ska inta mindre mål oftare. Men det är först tre till fyra timmar efter måltiden som magens viktiga reningsprocesser startar. Det är därför viktigt att låta magen vila. Ät ordentlig frukost, lunch och middag och skippa småätande.
  .
 2. Satsa på fibrer
  Fibrer gynnar din matsmältning och tarmfunktion och ger större mättnadskänsla, vilket kan minska småätandet. Livsmedelsverket rekommenderar 25–35 gram fibrer dagligen. Genom att frossa i säsongens frukt och grönt får du inte bara i dig fibrer utan får dessutom näring på köpet! Även chiafrön och havregryn är exempel på fiberrika livsmedel som håller dig mätt. Behöver du hjälp på traven finns fibertillskott i både tablett- och pulverform.
  .
 3. Tugga, tugga, tugga
  Ät långsamt och tugga ordentligt – det gör maten enklare för magen att hantera och är första steget till god matsmältning.
  .
 4. Drick mycket vatten
  Spola igenom matsmältningssystemet genom att dricka rikligt med vatten – gärna varmt (inte värmt direkt ur kranen) eller kroppstempererat – mellan måltiderna. Mycket vatten i samband med måltid kan späda ut magsyran, som exempelvis är boven i halsbrännan många drabbas av efter en onyttig kosthållning. Det är lätt att glömma bort, så ta gärna hjälp av en app, en karaff eller en vattenflaska för att hålla koll och bli påmind om att dricka under dagen.
  .
 5. Rör på dig
  Trots att mörkret och kylan inte skapar den mest inbjudande promenadmiljön är det toppen för din mag- och tarmfunktion. Känner du dig extra hurtig efter nyårslöftena har annan träning samma effekt.
  .
 6. Hjälp magens flora
  Mjölksyrabakterier får mag- och tarmfloran i balans. I kosten finns mjölksyrabakterier främst i livsmedel med naturlig bakteriekultur som exempelvis yoghurt men mjölksyrabakterier kan även intas som kosttillskott. Kom ihåg att kosttillskott inte ersätter en varierad kost. Det är viktigt med en balanserad kost och hälsosam livsstil.

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa: Life
Läs mer på: https://www.lifebutiken.se/lifeguide/mage

You must be logged in to post a comment Login