Trav – Årets Stig H-stipendiater utsedda

By on 25 september, 2016
Mads H Nielsen, Paula Pettersson och Petter Karlsson är Stig H-stipendiater 2016. Foto: Kanal 75

Ett stjärnskott från Danmark, en talang som nådde sådana framgångar att veterinärstudierna inte blev av och en flitig, framgångsrik kusk. Mads H Nielsen, Paula Pettersson och Petter Karlsson heter 2016 års Stig H – stipendiater. De blir därmed medlemmar i den exklusiva skara som de senaste dryga 20 åren tagit plats i Stig H Akademien.

Stipendiet består av ett utbildningsprogram under 2017 som syftar till att underlätta för lärlingarna att ta steget över och bli proffstränare. Det är en stor ära att få stipendiet bland alla väldigt kvalificerade sökande varje år. Konkurrensen är så hård att det kan löna sig att söka igen om man inte blir utvald de första åren. Stipendiaterna kommer att hyllas av Stig H Johansson i Solvallas vinnarcirkel på lördag innan V75-loppen börjar.

En stormvind från Danmark

Mads H Nielsen kom som en stormvind från Danmark till Jägersro för 1,5 år sedan och arbetar som försteman hos Tomas Malmqvist och har enligt Malmqvist en stor del i stallets stora framgångar i år. – Jag kan skicka iväg honom överallt, han klarar allt, säger Tomas Malmqvist. Som kusk slog Mads ner som en bomb på Jägersro och blev årets komet och lärling redan första året.

Jag har ambitionen att bli egen tränare i Sverige inom fem år och kommer att söka tränarkursen på Wången. Att få Stig H stipendiet är ett stort erkännande och ett steg på vägen mot att starta eget, säger Mads H Nielsen.

Tränare istället för veterinär

Paula Pettersson är tjejen som började arbeta i stall i tidiga tonåren och vann sina första två lopp så fort hon kunde börja rida monté. Hon gick naturvetenskaplig linje på gymnasiet eftersom hon tänkte bli veterinär, men eftersom det rullade på så bra med travet har det inte blivit någon veterinärhögskola.

Hon är sambo med travtränare Johan Untersteiner på Halmstad och sköter en hel del av byråkratin i rörelsen samtidigt som hon har fyra passhästar. Men ambitionen är att inom en inte allt för avlägsen framtid stå på egna ben.

Även om jag har stor frihet här får jag inte bestämma allt själv och det vill jag göra. Planen är att jobba här några år till och utveckla mig som kusk. Vid 30, alltså om tre år, hoppas jag att jag startat eget, säger Paula Pettersson

Petter proffsig lärling

Petter Karlsson kör och vinner fler lopp än de flesta proffs. Han arbetar i familjeföretaget där pappa Hans har proffslicens på Örebro, men har ambitionen att söka erfarenheter även på annat håll.

Det är en stor ära att få stipendiet. Jag har ambitionen att bli tränare inom några år och behöver all utbildning jag kan få, säger Petter Karlsson som kör mycket lopp för att etablera sig som kusk och därmed få hästägare som vill att han ska köra de hästar han tränar.

Det är som sagt hård konkurrens om vilka som ska få Stig H stipendiet. Även i år hade stipendienämnden och Stig H Johansson ett svårt val.

Det var så pass tufft att vi valde ut tre av kandidaterna mot normalt två, säger Stig H Johansson. Med valet av Mads H Nielsen, Paula Pettersson och Petter Karlsson tror jag att vi har valt tre som har rätt talang och inställning för att gå vidare och lyckas som travtränare.

Lärlingsstipendiet instiftades när Stig H Johansson fyllde 50 år för 21 år sedan.

Sport | Trav & Galopp
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login