Tre nya polisbilar testas

By on 22 september, 2021
Arkivbild

De närmsta åren ska polisens fordonspark fasas ut för att ge plats åt den nya generationens polisbilar. Nu inleds en pilot på tre orter där bilarna används i polisens ordinarie verksamhet.

Det är Uppsala, Södermalm och Solna Strand/Vreten som kommer att ingå i polisprojektet och med start från slutet av september få varsin ny bil, en Volvo XC60 respektive V90.

– I den här fasen testar vi enbart fordonets köregenskaper, dess it-plattform och viss mjukvara, säger Anders Hall, utvecklingschef på Nationella operativa avdelningen.

Pilotprojektet pågår till runt mitten av oktober, därefter sker en utvärdering. Kamera, videoinspelning och automatisk nummerplåtsavläsare testas inte inom ramen för denna pilot. Det dröjer innan bilarna kan börja användas i alla polisregioners ordinarie verksamhet.  

– Det är flera saker som vi fortfarande arbetar med där, som rör integritet och personuppgiftsinsamling. Vi återkommer med mer information om detta, säger Anders Hall.

Polisens nya bilar

Runt 2 200 nya fordon levereras under åtta år. I den siffran ingår både målade och civila personbilar. Polismyndigheten köper även in minibussar och specialfordon. Biltillverkare är Volvo och Volkswagen. Kostnaden är ca 250 miljoner kronor per år inklusive serviceavtal. Den totala prislappen är runt 2 miljarder kronor fördelat på åtta år. Snittpriset för en bil är 750 000 kronor och i avtalen ingår service.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Polisen

You must be logged in to post a comment Login