Tredje gången gillt för Andreasson i VasaStafetten 2013

Av på 26 augusti, 2013

4 730 elit- och motionslöpare var på plats för att springa VasaStafetten mellan Sälen och Mora under lördagen. Idrottsarrangören Mats Andreasson AB kunde ta tredje raka segern efter att ha fullföljt ännu ett lopp där man ledde från start till mål. I mixedklassen vann lag Fjällmaraton Sälen som gjorde en mycket bra stafett och slutade som totaltvåa i mål. I damklassen vann värmländska laget Löfbergs.

Av de 514 anmälda lagen kom 473 till start i den 23:e Vasastafetten vid den klassiska starten i Berga by under lördagen. Loppet är uppdelat på tio delsträckor och går i VasaloppsArenan längs alla de klassiska kontrollerna. Nya rekord för både antalet anmälda och startande.

Idrottsarrangören Mats Andreasson lag 1 från Falun hade precis som de två senaste åren samlat några av landets allra bästa medel- och långdistanslöpare i sitt orangeklädda lag. I strålande solsken kunde Staffan Ek vinna sin sistasträcka och tillsammans med lagkamraterna passera mållinjen i Mora på tiden 5.10.35, vilket innebar tredje raka segern i VasaStafetten. Laget höll en stabil ledning från start till mål men blev trots de fina förutsättningarna drygt 8 minuter efter förra årets segrartid. Därmed stod sig rekordet från 2002 på 4.55.16 även i år.

I mål var segrarlaget 16 minuter och 28 sekunder före hemmalaget IFK Mora SK Herrar som hade Johan Edin på sistasträckan. Totaltvå blev dock mixedlaget Fjällmaraton Sälen som var hela 10 minuter snabbare till Mora. Trea slutade ett av dagens norska lag, Undheim IL. Årets herrklass hade totalt 142 anmälda lag.

Sex av lagmedlemmarna hos Idrottsarrangören Mats Andreasson lag 1 ingick även i förra årets vinnarlag: Mattias Borg, Andreas Åhwall, Scott Fraser, Jimmie Johnsson, Johan Samuelsson och Staffan Ek. – Vi har varit här tre gånger och det känns väldigt kul att det har kunnat sluta med tre segrar, säger lagledaren Mats Andreason.

Mixed
Mixedklassen är den i särklass största klassen i VasaStafetten med 319 anmälda lag av totalt 512. Årets segrare, Fjällmaraton Sälen, ledde från start till mål och sprang över mållinjen i Mora sju minuter efter segrande herrlag, och slutade därmed som totaltvåa i dagens tävling. Tvåa i mixedklassen blev IFK Mora OK och på tredje plats slutade Solvikingarna från Göteborg, som har ett fint facit i VasaStafetten med vinster 2010 och 2011 samt en andraplats 2012.

Damer
I damklassen vann Löfbergs från Forshaga i Värmland före Dalaportens OL från Avesta (som vann 2011 och kom tvåa 2012). Löfbergs, som låg trea i Smågan efter Anders Skishop Med De Avdankade Damerna och Sundbybergs Skidor Damer, tog över ledningen först i Evertsberg då man passerade Karlslunds IF dam och kunde sedan hålla ledningen hela vägen till Mora. Karlslunds IF dam sprang sedan in på en tredjeplats. I dagens damklass var 51 lag anmälda.

Folkfest
När eliten gått i mål drog den stora folkfesten i gång och fortsatte under hela eftermiddagen när alla motionärer mötte upp vid målet för att heja på de sina efter nio mils löpning. Under kvällen är det middag och fest i nya Shimano café och restaurang, som har nattklubb med liveband fram till 01.00. Nästa stafett i VasaloppsArenan äger rum den 28 februari 2014 då det är dags för StafettVasan på skidor. 8 000 skidlöpare i 1 600 lag är anmälda till det fullbokade loppet.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in