Tuva släpper debutsingeln ”och New Orleans”

By on 24 april, 2023
↑↑ Lyssna på ”och New Orleans” – TUVA (Official Video) ↑↑

Musiken och kreativiteten har löpt som en röd tråd genom 19-åriga Tuva Sundboms liv, under aliaset TUVA skapar hon modern och opolerad alternativpop på svenska. I centrum står lekfullt paketerade anekdoter med en närvarande underton av ungdomligt vemod.

Charmigt eget och kontrastrikt energiskt blinkar soundet inte sällan åt 00-talets okammade indierock. I sin tvetydighet är TUVAs musik ett förkroppsligande av en ung person med livet framför sina fötter.

Tuva Sundbom har spelat piano, sjungit och dansat sedan barnsben. När det kommer till musik beskriver hon det som att hon aldrig kunnat sitta still, den har hela tiden hittat vägar att komma ut ur både kropp och huvud. Som trettonåring började hon framträda i hemstaden Uppsala med såväl egenskrivna låtar som tolkningar av andra artister. Hon uppmärksammades snart av två producenter och bjöds in till en studio för att skriva musik.

15 år gammal släppte hon sin första låt,  Fina årstid, vilken kammade hem första plats i en lokal låtskrivartävling i Uppsala. Låten och den tillhörande musikvideon fick snar stor uppmärksamhet på sociala medier och erbjudanden från skivbolag trillade in. Tuva var dock fast besluten att fokusera på låtskrivandet och att hitta sitt musikaliska uttryck ett tag till. 2022 signerade hon med Universal Music och de senaste två åren har hon kommit att mejsla ut det kommit att mynna ut i hennes första EP.

Förutom musiken har Tuva en bakgrund inom både dans och konst. Hon beskriver det som att de olika uttrycksformerna smälter ihop i samma projekt och inte sällan inspirerar de varandra. Detta är något som märks i hennes första singel “och New Orleans”. En euforisk poppärla som för tankarna till festivaler, utsmetat smink och svettiga dansgolv.

Lika mycket som det är dansvänligt är det bitterljuvt. Låten handlar om den fas i en ny relation när man inte är riktigt säker på vad man känner för den andra personen och impulsen att vilja sabotera för sig själv.

Den kreativa processen börjar nästan alltid i den svarta skissbok som TUVA ständigt bär med sig i väskan. Full av handskrivna citat, krumelurer av bläck och abstrakta färgsjok ser sidorna närmast kaotiska ut för en utomstående.

Boken använder hon för att anteckna och reflektera över tankar, känslor och vardagliga betraktelser. Därifrån plockar hon sedan bitar som pusslas ner till låtar. Bland texterna ryms samhällsfrågor, relationer och grubblerier såväl som fantasi-scenarios, svart humor och självdistans. I TUVA:s låtar är kontrasterna och känslorna i fokus. När det är som mjukast och skörast överraskas lyssnaren plötsligt av en stökig gitarr eller ett oväntat vändning av narrativ.

“Och New Orleans” är den första av flera kommande låtsläpp från TUVA under 2023. Under året kommer hon även framträda live med band för första gången. Det är inte svårt att se att det är på en scen,  i samspel med en levande publik, som både TUVA och hennes låtar når full cirkel.

Kultur | Sverige
Örebronyheter

Källa: Universal Music

You must be logged in to post a comment Login