Ukraina: Skadad infrastruktur orsakar lidande

By on 7 november, 2022
Foto:Ukraine Red Cross

De återkommande attackerna mot viktig civil infrastruktur i samband med den internationella väpnade konflikten mellan Ryssland och Ukraina stör tillgången till viktiga samhällsfunktioner och orsakar stort lidande för civilbefolkningen, särskilt när temperaturen har börjat sjunka kraftigt.

Striderna har haft en mycket stor inverkan på viktig infrastruktur, inklusive el- och vattenförsörjningssystem, som har drabbats av stora skador under de senaste veckorna. 

I områden som drabbats av strider har Internationella rödakorskommittén (ICRC) i samarbete med lokala myndigheter vidtagit åtgärder för att reparera skadad infrastruktur. Material tillhandahålls även så att människor ska kunna göra nödvändiga reparationer i sina hem, men behoven är enorma. 

– När vintern närmar sig kommer människor att få kämpa för att tillgodose sina grundläggande behov som tillgång till rent dricksvatten och hålla sig varma. Att rikta in sig på civil infrastruktur sätter civila liv i fara och är förbjudet enligt den internationella humanitära rätten, säger Guislain Defurne, chef för ICRC:s hjälparbete i Ukraina.  

– Våra team kommer att fortsätta att stödja drabbade samhällen och lokala myndigheter som vi har arbetat nära tillsammans med i flera år. 

Förutom arbetet med att reparera viktig infrastruktur gav ICRC – i samarbete med Ukrainas Röda Kors och i samordning med myndigheterna – också närmare 693 miljoner kronor i ekonomiskt stöd till över 330 000 särskilt utsatta människor som direkt påverkats av striderna.

Människor som bor i dessa områden är mycket oroliga när strömavbrott och kyliga temperaturer blir det normala, vilket är en särskilt farlig situation för utsatta civila som äldre, skadade, barn och personer med funktionsvariationer.  

– Jag är mycket oroad över de människor som har blivit hemlösa. En väns hus blev svårt skadat. Dörrar och fönster krossades liksom taket. Vintern står för dörren och det finns ingen gas, inget ljus och inget dricksvatten. Du kan föreställa dig hur det är, säger Tetiana, som bor i Shevchenkove, en liten stad i Kharkivregionen i norra Ukraina. 

ICRC har arbetat med återuppbyggnadsprojekt för att återställa el- och vattenförsörjningen sedan 2014 och har utökat sin verksamhet för människor som drabbats av den internationella väpnade konflikten under de senaste åtta månaderna, bland annat genom stöd till 27 vattenmyndigheter i stora stadsområden som Kiev, Chernihiv, Zaporizhzhia, Donetsk och Luhansk. 

Återuppbyggnad av viktig infrastruktur och stöd till civilbefolkningen är viktiga delar av ICRC:s arbete. Här är några av de viktigaste arbetsområdena sedan februari: 

  • Gett stöd till uppvärmningssystem i Borodyinka, Chernihiv, Irpin, Mykolaiv och Kharkiv som hjälper nästan 1,1 miljoner människor att hålla sig varma när temperaturen sjunker. 
  • Gett 7 generatorer till Sumys vattenverk, 2 generatorer till Kharkivs värmebolag och 3 generatorer till Mykolaivs värmebolag för att hjälpa till att hålla dessa system igång. Dessutom tillhandahölls 10 krafttransformatorer till Mykolaivs kraftförsörjningsbolag. 
  • Distribuerat nödvatten i Donetsk till utbildningsinstitutioner och mer än 23 sjukvårdsinrättningar. Stöttat Voda Donbasa för att på ett hållbart sätt återupprätta vattenförsörjningen för den bredare befolkningen genom att donera utrustning och fordon. 
  • Levererat byggmaterial för att stödja återuppbyggnaden av upp till 1 000 hus i områden i Kharkiv som Izyum, Kupiansk, Malinivka med flera. 
  • Finansiellt stöd för att byta ut 14 km rör på mindre än tre veckor i Irpin, till förmån för 210 000 människor. 
  • Gett stöd till återuppbyggnad av skadade bostäder och civil infrastruktur. Byggmaterial har donerats till Mykolaiv och Odesa samt till familjer i Tsyrkuny. 
  • Delat ut byggmaterial för akuta behov till 5 500 hushåll för tillfälliga reparationer av tak som skadats av beskjutning i Donetsk-regionen. 
  • Levererade dricksvatten i Mykolaiv i samarbete med Ukrainas Röda Kors. 
  • Gett drygt 693 miljoner kronor i ekonomiskt stöd till över 330 000 personer för att tillgodose behoven i deras hushåll.

Världen
Örebronyheter

Källa: Röda Korset

You must be logged in to post a comment Login