Undvik elefanter i bilen packa säkert inför midsommar

By on 22 juni, 2017

Midsommaren är en helg med mycket trafik och högre risk för olyckor, det gör det ännu viktigare att packa rätt. Vid en krock i 100 km/h blir en flygande väska på 30 kg lika tung som en elefant.

Midsommar är en tid för ledighet och firande och många tar sig till sommarstugor eller åker till nära och kära, men när många bilar är ute på vägarna kan trängseln bli stor och de plötsliga inbromsningarna många. I ett sådant läge kan bagage som inte ligger säkrat faktiskt vara livsfarligt.

Vid en krock kommer lösa väskor och andra föremål flygande som projektiler, kör man 100 kilometer i timmen vid olyckan gör en väska på 30 kg samma skada som om den vägt 4 800 kg, lika mycket som en elefant.

– Även små saker som mobiltelefoner och vattenflaskor kan skada personer i framsätet allvarligt om man krockar. En mobil väger 15-16 kg om hastigheten är 100 kilometer i timmen, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Så packar du säkert
För att slippa otäcka skador är det mycket viktigt att både små och stora saker ligger säkert och stadigt. Mobiler, vattenflaskor och leksaker bör ligga i fickan på stolsryggen eller på golvet bakom sätet. För väskor och andra stora föremål är grundregeln att man vill ha en låg tyngdpunkt.

– Lägg alltid de tyngsta sakerna underst och i mitten av bagageutrymmet, och stuva dem mot ryggstödet. Det viktigaste är att inte låta väskorna gå över ryggen på sätet och att absolut inte lägga något på bagageutrymmets hatthylla, säger Caroline Uliana.

När hunden är i bilen
Sedan 2010 finns en regel om att även hunden måste sitta säkert i bilen. Det kan vara i en fastspänd bur, bakom ett galler eller nät eller fastspänd i en sele. Skulle man krocka kan även en liten hund flyga runt inne i bilen och både skada sig själv och andra.

Men för att få en säker bilresa gäller det inte bara att packa rätt. Många problem kan undvikas om man planerar resan i förväg.

– Försök att komma iväg vid en tid då inte alla andra kör så kanske du slipper att hamna i trängseln redan från start. Lyssna på trafikrapporterna på P4 så att du hör talas om olyckor i tid, och kanske allra viktigast: Håll avståndet, säger Caroline Uliana.

Ifs tips: Så packar du bilen säkert i midsommar:

  • Lägg de tyngsta sakerna underst och i mitten.
  • Förvara saker som behöver finnas till hans under resa på golvet eller i en stolsficka. Detta gäller både mobiltelefoner och barnens leksaker.
  • Stuva väskorna mot ryggstödet.
  • Låt inte bagaget gå över ryggen på sätet.
  • Lägg inga tunga saker på hatthyllan.
  • Har du en kombi eller SUV är det en bra idé att skaffa ett bagagenät.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login