Unga vågar hoppa på en utbildning

By on 28 juni, 2023
Universitetsdirektör Louise Pålsson var först ut från Örebro universitet i Almedalen.
Foto: Marie Brodin

Unga vågar hoppa på en utbildning, om de vet att de får en bostad. Med bostadsgaranti och tydlig information till nya studenter, fick Örebro universitet beröm i Almedalen.

– Vi har jobbat systematiskt med bostadsfrågan under lång tid, säger Louise Pålsson, universitetsdirektör vid Örebro universitet.

– Vi är ett campusbaserat universitet med långa programutbildningar för jurister, psykologer och läkare. Det är många som flyttar till Örebro och därför är bostadsfrågan viktig. Vi är kända för att det ser bra ut i Örebro, säger Louise Pålsson.

Sveriges förenade studentkårer vill se fler bostäder för studenter till bra priser. Bristen på bostäder gör att många tvekar inför att studera på en viss ort.

– Unga vågar hoppa på en utbildning om de vet att de får en bostad. Dessutom är bostaden viktig för att studenterna ska lyckas med studierna, säger Louise Pålsson.

Lösa problem tillsammans 

I Örebro var det just bostadsfrågan som gjorde att ett universitetsstadsråd startade. I det arbetar Örebro universitet, Örebro kommun och Örebro studentkår tillsammans för att hitta nya sätt att lösa problem.

– Vi träffas regelbundet och tar upp andra frågor än bostäder så klart. Men det var startpunkten.

– Men det behövs stimulans också. Vi märkte en stor skillnad när det statliga investeringsbidraget för bostäder för studerande kom 2016. Det blev ekonomiskt försvarbart att bygga små bostäder. Det är inte kvar men det skulle behövas något liknande igen, säger Louise Pålsson.

Studentkåren efterfrågar också utökade bostadsbidrag för att underlätta ekonomiskt för studenter.

– Ja, studenterna har lite resurser under studietiden men när de har tagit sin examen är de en stark grupp som alla slåss om. Vi måste göra investeringar och det måste få kosta lite till att börja med, avslutar Louise Pålsson.

Förutom att medverka i seminarier kommer Louise Pålsson träffa representanter från andra lärosäten, organisationer och näringsliv under Almedalsveckan.
Seminariet anordnades av Studentbostäder i Norden.
Foto: Marie Brodin

Medverkande:

  • Stina Olén, Vd, Studenbostadsföretagen
  • Fredrik Hansson, Kommunalråd, (S) Luleå kommun
  • Louise Pålsson, Universitetsdirektör, Örebro universitet
  • Rebecka Eidenert, Vd, Studentbostäder i Norden AB
  • Ingrid Gyllfors, Moderator, Vd, SKB
  • Linn Svärd, Ordförande, Sveriges förenade studentkårer

Örebro/Almedalen 2023
Örebronyheter

Källa: Örebro Universitet
Text: Linda Harradine
Foto: Marie Brodin

You must be logged in to post a comment Login