Uppmanar till spel i Hockeyettan och inleder juridisk utredning efter RF-möte

By on 21 oktober, 2021

I tisdagskväll träffade Svenska Ishockeyförbundet RF:s ordförande Björn Eriksson med stab för att klara ut ett antal frågor kring Riksidrottsnämndens beslut och RF-styrelsens agerande med anledning av läget i Hockeyettan.

För Svenska Ishockeyförbundet har mötet med RF varit en viktig del i möjligheten att fatta beslut i rådande läge. RF-styrelsens tidigare besked att de kan komma att påkalla ändring av SIF:s tävlingsbestämmelse om ligamedlemskap har skapat stor osäkerhet och därmed försvårat SIF:s möjlighet att fatta nödvändiga beslut. RF meddelade vid mötet att de inte påkallar ändring av den aktuella tävlingsbestämmelsen.

– Det känns viktigt i detta läge att nu kunna lämna besked till klubbarna i Hockeyettan att matcherna nu ska spelas. Fokus måste vara att spela hockey för alla spelare, ledare, funktionärer och inte minst för alla supportrar som älskar ishockey. Med det sagt finns det många frågor att reda ut vid sidan av isen och ett första steg är den externa juridiska utredningen som vi initierar, säger Anders Larsson, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet.

Mot bakgrund av det som framkom vid mötet med RF och kopplat till den rådande situationen i Hockeyettan, har Svenska Ishockeyförbundets styrelse fattat följande beslut:

  • SIF:s styrelse uppmanar alla klubbar att spela samtliga matcher enligt det fastställda spelprogrammet för Hockeyettan.
    .
  • Enligt förbundets tävlingsbestämmelse § 5:11, kan tävlingsnämnden fastställa resultatet 5–0 och/eller besluta om andra åtgärder om förening uteblir från match. SIF:s styrelse har rekommenderat tävlingsnämnden att besluta om resultatet 5–0 i Hockeyettan om förening från och med nu uteblir från match med anledning av den här frågan. Tävlingsnämnden fattar beslut om de fyra matcher som inte genomförts under det osäkra läget fram till nu. Beslutet fattas av tävlingsnämnden i nästa vecka och meddelas senast den 28 oktober.
    .
  • SIF initierar en extern juridisk utredning gällande kravet på att klubbar ska ingå i ligasamarbetet på respektive liganivå med anledning av Riksidrottsnämndens beslut att ogiltigförklara tävlingsbestämmelsen. RIN:s beslut baserades på bland annat den Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna samt allmänna avtalsrättsliga principer. SIF fick inte möjlighet att yttra sig innan beslutet fattades.
    .
  • Under tiden den juridiska utredningen pågår, beviljas Boden Hockey och Karlskrona HK ett tillfälligt sändningstillstånd för sina hemmamatcher (under förutsättning att klubben inte har ett gällande upplåtelseavtal med ligaorganisationen Hockeyettan). Det tillfälliga sändningstillståndet gäller till den 31 december 2021.

Sport | Hockey
Örebronyheter

Källa Svenska Ishockeyförbundet

You must be logged in to post a comment Login