Utvecklande arbetsuppgifter viktigare än hög lön

By on 8 december, 2022
Foto: ManpowerGroup

Trots inflation, stigande räntor och höjda energipriser anser mer än var tredje svensk att intressanta och utvecklande arbetsuppgifter är den absolut viktigaste faktorn när de söker nytt jobb – långt före lön. Det visar Sveriges största arbetslivspanel, ManpowerGroups Work Life.

– Vi vet sedan tidigare att möjligheten att utvecklas på jobbet är viktig för många arbetssökande, men det är överraskande att det värderas så mycket högre än andra faktorer. Undersökningen visar tydligt hur angeläget det är för arbetsgivare att säkerställa en utvecklande miljö och att fortsätta att investera i kompetensutveckling, säger Elisabeth Skol, HR-Direktör ManpowerGroup Sverige.

I skenet av hög inflation, stigande elpriser och Riksbankens räntehöjningar pågår debatten om rimliga lönepåslag inför nästa års avtalsrörelse för fullt. Samtidigt visar alltså Sveriges största arbetslivspanel, ManpowerGroups Work Life, att det inte är lönen som är viktigast när svenskarna söker nytt jobb.

I undersökningen, som besvarats av 2 625 svenskar, uppger 35 procent av de svarande att den viktigaste faktorn när de söker nytt jobb är att de får ägna sig åt intressanta och utvecklande arbetsuppgifter. 16 procent svarar att lönen är viktigast, och 13 procent prioriterar trevliga kollegor. Möjligheten att påverka företagets inriktning (2 procent), chefen (4 procent) samt flexibla arbetstider (2 procent) hamnar längst ner på listan.

– Bristen på kompetens är en av de största utmaningarna för den svenska arbetsmarknaden. Naturligtvis är det viktigt att kunna erbjuda en attraktiv lön, men landets arbetsgivare bör vara medvetna om att det krävs mer än så för att kunna attrahera och behålla rätt talanger i framtiden, säger Elisabeth Skol.

Om ManpowerGroups Work Life

ManpowerGroups Work Life är Sveriges största arbetslivspanel. Den senaste undersökningen genomfördes av Demoskop på uppdrag av ManpowerGroup under september 2022 och omfattar anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande. 2 931 personer har svarat på undersökningen varav 2625 besvarat den aktuella frågan.

Sverige
Örebronyheter

Källa: ManpowerGroup

You must be logged in to post a comment Login