Våld mot hästar har ingen plats i svensk ridsport

By on 30 december, 2023
Arkivbild

Hästars välfärd ska prägla all verksamhet inom ridsporten. Med anledning av de uppgifter som de senaste dagarna framkommit i Aftonbladet om missförhållanden i svenska stall, vill Svenska Ridsportförbundet vara tydliga med vad som gäller inom svensk ridsport.

Vittnesmålen som framkommit i media, där bland annat två hästskötare vittnat om våldsamma metoder hos dressyrryttare, är nya uppgifter och Svenska Ridsportförbundet försöker nu få mer information om vad som skett och om det finns kopplingar till Ridsportförbundets verksamhet.

– Våld mot hästar har ingen plats i ridsporten. Det är något som jag och vi som förbund tar kraftigt avstånd ifrån. Nu måste vi komma till botten med vad som skett, för de berättelser som kommit fram visar på ett beteende som är helt oacceptabelt, säger Johan Fyrberg, generalsekreterare för Svenska Ridsportförbundet.

Svenska Ridsportförbundet arbetar systematiskt med hästvälfärd på flera fronter, då respekten för hästens välmående ska genomsyra all verksamhet.

Arbetet sker bland annat genom tydliga tävlingsregler, satsningar på förbunds- och landslagsveterinärer, utbildning av ridlärare, tränare, ryttare och funktionärer och genom förbundets hästvälfärdsråd. Det finns även en disciplinnämnd som hanterar anmälningar om överträdelser.

Det systematiska arbetet är centralt för att säkra en kultur där hästvälfärd alltid är självklart.

Mer samlad information om hur Svenska Ridsportförbundet arbetar för hästvälfärd finns på Svenska Ridsportförbundets hemsida: Hur arbetar Svenska Ridsportförbundet för hästvälfärd? | Svenska Ridsportförbundet – https://ridsport.se/nyheter/nyheter-hastvalfard/nyheter-hastvalfard/2023-11-27-hur-arbetar-svenska-ridsportforbundet-for-hastvalfard

Sverige
Örebronyheter

Källa: Svenska Ridsportförbundet

You must be logged in to post a comment Login