Var fjärde i Örebro orolig för inbrott

By on 14 juli, 2023
Arkivbild

Nästan var fjärde boende i Örebro län (24 %) oroar sig för att någon gång bli utsatt för ett inbrott och oron är som störst när man är bortrest. Det visar rapporten Svenskarna & Trygghet från Verisure och Kantar Sifo.

Samtidigt slarvas det i stor utsträckning med de mest grundläggande säkerhetsåtgärderna.

Nästan var fjärde boende i Örebro (24 %) oroar sig för att bli utsatta för ett inbrott. Trots det slarvar många i länet med de enklaste säkerhetsåtgärderna för att förebygga inbrott i hemmet. Det allra vanligaste misstaget är att inte låsa ytterdörren – vilket nästan  hälften av de boende i länet har gjort (46 %).

– Nu är det sommar och en period då många lämnar hemmet för att njuta av semester. Tyvärr är det en period då inbrotten ökar och det är det viktigt att tänka på hemsäkerheten. Tänk extra noga på att kontrollera fönster och dörrar när du lämnar hemmet och klura på om det är något du kan göra för att trygga ditt hem. Det kan vara enkla saker som att säga till grannarna att hemmet är tomt eller se till att det inte ligger någon stege utanför huset, säger Fredrik Ringborg, trygghetsexpert Verisure.

Andelen svenskar som har blivit utsatta för ett inbrott i hemmet har ökat med 2 procentenheter sedan den senaste undersökningen genomfördes för tre år sedan. Ökningen av inbrott är som störst i Södermanlands län, Stockholms län och just Örebro län där fyra gånger fler (13 %) drabbats av inbrott än i Norrbottens län, som är det län där minst antal personer har drabbats (3 %). 

Kvinnor i Örebro oroar sig i något högre grad (29 %) än män (20 %) för att bli utsatt för inbrott i hemmet. De flesta som oroar sig, anser att oron är störst när de är bortresta (67 %). 

Slarv med grundläggande säkerhetsåtgärder

Trots att var fjärde boende i länet är orolig för inbrott, slarvades det en hel del med grundläggande säkerhetsåtgärder som att stänga fönster eller att låsa ytterdörren. 42 procent av de boende i Örebro uppger att de någon gång råkat lämna fönster eller altandörren på glänt när de lämnat hemmet och 46 procent har glömt att låsa ytterdörren när de lämnat hemmet.

Undersökningens resultat i korthet:   

  • 13 procent av de boende i Örebro har någon gång blivit utsatta för inbrott i hemmet.  
  • 8 av 10  i Örebro Län saknar inbrottslarm i hemmet.  
  • Endast 37 procent av de boende i länet uppger att de vet hur de ska agera vid ett inbrott. 
  • 57 procent uppger att deras barn saknar kunskap om hur de ska agera vid inbrott – Trots det har endast 20 procent av föräldrarna pratat med sina barn om det.
  • 46 procent har någon gång glömt att låsa ytterdörren när de lämnat hemmet.  
  • 63 procent uppger att de skulle agera om de upptäcker ett inbrott hos grannen.   

Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Verisure
Om undersökningen 
Svenskarna & Trygghet är en rapport som tagits fram av Verisure och Kantar Sifo. Rapporten är baserad på en undersökning bland ett slumpvist och representativt urval av personer i åldern 18–74 år som bor i eget hushåll. Totalt har 4 200 intervjuer genomförts mellan den 12 och 26 oktober 2022.

You must be logged in to post a comment Login