Var fjärde pensionssparare bortser från avgiften

By on 9 december, 2017

Var fjärde svensk, 27 procent, uppger att förvaltarens avgift har liten betydelse när de väljer fonder för sitt pensionssparande. Det visar Collectums pensionsbarometer, som bygger på en ny Sifoundersökning.

Många missar hur hårt avgiften kan slå mot tjänstepensionen. Några tiondels procent låter inte så mycket, men blir många tusenlappar över tid, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på tjänstepensionsföretaget Collectum.

27 procent av svenskarna uppger att avgiften har ganska eller mycket liten betydelse när de väljer fonder för sitt pensionssparande. 41 procent svarar att den har ganska stor betydelse och 17 procent uppger att avgiften har mycket stor betydelse.

Det är klokt att se över avgiften eftersom det är det enda du känner till på förhand och själv kan påverka. Lägre avgifter ger helt enkelt mer pension för pengarna, säger Tomas Carlsson.

Den som har tjänstepensionen ITP har halverade avgifter jämfört med exakt samma fonder på den öppna marknaden. För pensionsspararen kan det innebära 330 000 kronor mer i pension, visar Collectums avgiftsrapport 2017.

De låga avgifterna inom ITP är ett resultat av tre upphandlingar. Under 2018 ska den fjärde upphandlingen vara klar. Collectum genomför upphandlingarna utan eget vinstintresse, på uppdrag av Svenskt Näringsliv och PTK.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login