Var försiktig när du nätshoppar kosmetika

By on 21 november, 2022
Arkivbild

Just nu pågår Black Friday-handeln. Bland det mest populära att handla på nätet är kosmetiska produkter. Läkemedelsverket uppmanar till vaksamhet för den som tänker fynda dessa produkter på nätet. Att göra ett tryggt köp handlar exempelvis om att kontrollera nätshoppen och att reagera på ett alltför lågt pris eller om påslag har gjorts vid köpet.

Hudkräm, schampo, smink och deodorant är exempel på kosmetiska produkter. Inom EU finns regler för kosmetika som är till för att användaren inte ska drabbas av till exempel allergiska reaktioner, infektioner eller utsättas för hälsopåverkande kemikalier. Produkterna som säljs i Sverige eller på välkända webbsidor är oftast säkra att använda. Men eftersom nätshoppar kan skicka varor från hela världen uppfylls inte alltid kraven på säkerhet när det gäller tillverkning, innehåll och märkning.

– Det är viktigt att vara lite extra noggrann när man ska köpa kosmetika på nätet. Idag finns komplexa affärsidéer för näthandeln, som dropshipping och marknadsplatser, vilket innebär att man tror att man köper från en svensk leverantör men den som ansvarar för produkten befinner sig långt utanför EU. Risken med det är att produkterna inte nödvändigtvis är lika säkra som de som följer EU:s regelverk. Vi har exempelvis sett i tidigare granskningar att en viss typ av hudkrämer har innehållit kvicksilver, säger Elmira Tavoosi, senior utredare på Läkemedelsverket.

Tre tips – tänk på det här när du vill handla skönhetsprodukter på nätet

1. Kontrollera nätshoppen.

Alla företag som riktar sin försäljning till konsumenter inom EU måste följa samma lagstiftning, oavsett om produkterna tillverkas i länder inom eller utanför EU. Säkerställ att säljaren befinner sig inom EU. Detta kan du exempelvis göra genom att kontrollera att det finns fler kontaktuppgifter utöver en e-postadress till nätshoppen och att inga oförutsedda påslag eller tullavgifter har tillkommit. Som konsument är det bra att känna till att om företaget bakom en bristande produkt finns utanför EU så har myndigheterna inom EU begränsade möjligheter att agera. Sök gärna efter recensioner och omdömen om nätshoppen.

2. Är priset orimligt billigt?

Risken finns att du erbjuds en piratkopia. Kosmetika är en av de mest piratkopierade produkterna i den globala handeln, och kan medföra stora hälsorisker eftersom tillverkaren troligen inte respekterar kraven på innehåll, hållbarhet eller spårbarhet. Det finns exempel på hudkräm som innehållit kvicksilver.

3. Kolla upp ångerrätten.

Kosmetiska produkter klassas vanligen som hygienvaror vilket innebär att du inte har ångerrätt om du har brutit förseglingen.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Läkemedelsverket

You must be logged in to post a comment Login