Världen | Mänskliga rättigheter i allvarlig fara efter kuppförsök och efterföljande tillslag

By on 21 juli, 2016

Mänskliga rättigheter i Turkiet är i allvarlig fara efter det blodiga kuppförsöket fredagen den 15 juli då minst 208 personer dödades och närmare 8 000 gripits, säger Amnesty International.

Flera regeringstjänstemän har föreslagit ett återinförande av dödsstraffet som straff för dem som befinns skyldiga till den misslyckade kuppen. Amnesty undersöker nu rapporter om att fångar i Ankara och Istanbul har utsatts för en rad övergrepp, däribland misshandel i häkten och att de nekas tillgång till advokat.

”Det stora antalet gripanden och avstängningar av tjänstemän sedan i fredags är alarmerande och vi övervakar situationen mycket noggrant. Kuppförsöket utlöste ett förfärande våld och de ansvariga för olagliga mord och andra brott mot mänskliga rättigheter måste ställas inför rätta, men att slå till mot oliktänkande och hota att återinföra dödsstraff är inte rättvisa ”, säger John Dalhuisen, Amnestys chef för Europa och Centralasien.

De turkiska myndigheterna måste visa återhållsamhet och respekt för rättsstaten när de genomför nödvändiga utredningar, bevilja rättvisa rättegångar för alla dem som hålls i förvar och frige dem som det inte finns konkreta bevis mot för att ha deltagit i kriminella handlingar. Steg bakåt när det gäller det mänskliga rättigheterna är det sista Turkiet behöver nu.

Uttalanden av president Erdogan och regeringstjänstemän att dödsstraffet skulle kunna återinföras retroaktivt som ett straff för dem som befinns vara ansvariga för kuppförsöket är mycket oroande eftersom det skulle strida mot konventioner om mänskliga rättigheter som Turkiet anslutit sig till och skydd i Turkiets grundlag.

Massarresteringarna och avstängningarna är djupt oroande i en kontext med ökande intolerans mot fredliga dissidenter och det finns en risk för att detta kan komma att utvidgas till journalister och aktivister i det civila samhället. Under de senaste månaderna har politiska aktivister, journalister och andra som är kritiska till regeringens politik blivit måltavlor. Det är viktigare än någonsin för den turkiska regeringen att respektera de mänskliga rättigheterna och rättsstatsprincipen, något som kuppmakarna inte gjorde.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login