Varning för hotspots

By on 4 augusti, 2017
Arkivbild

Fukteksem är vanligare under sommartid då hundarna badar mer, det är ibland svårt att ange orsaken till varför en hund drabbas.

Det kan vara ett kliande insektsbett eller ett litet sår som gör att fukteksemen blossar upp. Fukteksem, akut dermatit eller hotspot som det också kallas är vanligast på hals, kinder, bak på länden och låren.

Pälsen blir fuktig, lite varig på grund av vätska som tovar ihop pälsen. Fukteksemet startar ofta på ett litet ställe på kroppen men växer snabbt och kan bli stort som en handflata. Eksemet luktar illa, är ofta riktigt rött och huden kan bli svullen på det utsatta stället. Det är ofta smärtsamt för hunden.

– Behandlingen består av att man försiktigt klipper bort all päls i området tills man kommer in på frisk hud. Området tvättas med tvål och vatten eller med klorhexidin. Det är viktigt att frisk luft och syre kommer åt såret. Lokal behandling kan räcka, men ofta krävs behandling av veterinär. Det kan vara svårt att raka bort pälsen och ibland behöver hunden allmän behandling för fukteksemet. Eftersom hunden inte får klia sig bör den ha en krage. Om det är olämpligt med krage kan man lägga ett bandage eller sätta ett kraftigt tassbandage på den fot hunden kliar sig med, säger Catarina Kjellerstedt, veterinärmedicinskt ansvarig hos Evidensia Djursjukvård.

Om din hund drabbas av fukteksem, gör så här:
– Titta igenom huden.
– Klipp bort pälsen så att det blir rent in på frisk hud, tänk på att vissa hundar kan ha mycket ont.
– Tvätta med tvål och vatten alternativt med klorhexidin.
– Hindra hunden från att klia och slicka på såret, till exempel med hjälp av en krage.
– Sök upp din veterinär vid behov.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login