Värre förföljelse på grund av coronapandemin – WWL 2021

Av på 14 januari, 2021
World Watch List är en årlig undersökning från Open Doors, som visar i vilka 50 länder som förföljelsen mot kristna är som störst.

I Somalia gav Al Shabaab de kristna skulden för coronaviruset. I länder som Indien och Bangladesh nekades kristna nödhjälp. I Sri lanka blev pandemin ett svepskäl för polisen för att granska en församling. Den globala coronakrisen har blivit en katalysator för förtrycket av kristna minoriteter.

Det visar Open Doors rapport World Watch List 2021.

Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World Watch List 2021, den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.

– I allt från Västafrika till Jemen har kristna drabbats av diskriminering i tillgången på förnödenheter. I Indien har 80 procent av de som Open Doors partners har hjälpt nekats hjälp i den officiella distributionen. När allt mer tid spenderas i hemmen ökar också utsattheten för framförallt kristna konvertiter och kvinnor. Rapporterna om kidnappning, tvångskonvertering och tvångsäktenskap av kvinnor och flickor har ökat, säger Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors Sverige.

Tolv länder med extrem förföljelse

För tjugonde året i rad är Nordkorea på första plats på World Watch List. Ett exempel på indoktrineringen i landet är att den dagliga lektionen om ledarens ”storhet” för alla skolelever ska öka från 30 till 90 minuter om dagen. Situationen gör att kristna föräldrar sällan vågar berätta ens för sina egna barn om sin tro. Nigeria är för första gången sedan 2015 med bland topp tio-länderna listan.

Som tidigare år får Nigeria maxpoäng för våld, vilket framför allt beror på beväpnade fulaniherdar och Boko Haram. De har förstört hundratals kristna byar och fortsätter att döda, kidnappa och våldta utan att straffas.

– För åtta år sedan var det bara Nordkorea som hade över 80 poäng och därmed kvalificerade sig för kategorin ”extrem förföljelse”.
I år är det tolv länder, varav sju ligger i Asien och fem länder återfinns i Afrika. Denna utveckling är minst sagt allvarlig, konstaterar
Peter Paulsson.

Allt svårare för kristna i Kina

I år har för första gången någonsin alla 50 länder på listan fått över 60 poäng, vilket innebär att samtliga hamnar i kategorierna ”mycket allvarlig” eller ”extrem” förföljelse. Ett land som har klättrat upp till topp 20 för första gången på ett årtionde är Kina, som nu är på plats 17. Landets kommunistparti skärpte lagarna för alla religioner under 2020. Även registrerade kyrkor, utsattes för allt mer övervakning, både digitalt och fysiskt. Personer under 18 år är fortfarande förbjudna att delta i all religiös aktivitet. Försöken att göra
den kristna tron mer kinesisk fortsätter, vilket bland annat visar sig i ”korrigering” av bibelavsnitt.

– För några år sedan upplevde många av landets kristna en större rörelsefrihet. Men under senare år och under ledning av Xi Jinping har skruvarna dragits åt igen för Kinas minoritetsgrupper, inklusive de kristna. Ett massivt kontrollsamhälle är under uppbyggnad och landets kyrkor upplever åter hur restriktionerna skärps, säger Peter Paulsson.

Världen
Örebronyheter

Källa Open Doors

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in