Vasaloppet: Vi har 90 kilometer färdiga skidspår

Av på 21 januari, 2015

Trots en mild och snöfattig start på vintern har Vasaloppets snöproduktion kunnat följa planeringen och redan inför jul lades konstsnö ut i spåren närmast Mora. Efter en period av ihållande kyla och bra med natursnö går det nu att åka skidor hela sträckan från Sälen till Mora.

– Det känns kul att kunna erbjuda skidåkning i hela Vasaloppsspåret. Vi har en betydligt mycket bättre situation nu än för ett år sedan, mycket på grund av kylan som gett oss tjäle. Vi kommer nu jobba vidare enligt vår snösäkringsplan för att få optimala förutsättningar inför Vasaloppets vintervecka, säger Vasaloppets arenachef Anders Holmberg.

I dagsläget är konstsnö lagt som grund från Läde till Mora, en sträcka om 14,5 km. Övriga Vasaloppssträckan består av packad natursnö. Det finns fortfarande 25 000 kubikmeter konstsnö kvar vid snöfabriken i Oxberg vilket räcker som grundlager till hela sträckan Läde-Oxberg. I morgon tisdag fortsätter snökörningen koncentrerat runt Gopshus.

Spår är dragna med pistmaskin från Vasaloppsstarten i Berga by till Mångsbodarna och från Vasslan till Mora. Resterande sträckor är preparerade med bandvagn och spårkälke. Det är minst två spår hela vägen från Sälen till Mora, utom vid Hökberg där det är slätpistat.

I lördags genomfördes IFK Moras tävling Intersportloppet med cirka 900 deltagare i HalvVasans bansträckning, med start i Oxberg via Vasslan och med målgång på Prästholmen i Mora. 

Spårning av hela 90 km-sträckan kommer att ske inför varje helg hela vintern, så länge snötillgången är tillräcklig.

FAKTA/ Platser kvar till Vasaloppets vintervecka 2015:
I dagsläget är cirka 66.200 deltagare anmälda till de åtta loppen i Vasaloppets vintervecka, men det finns fortfarande startplatser kvar i KortVasan (30 km) och i HalvVasan (45 km) samt i UngdomsVasan.

Örebronyheter, Sport

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in