Vernissage med måleri och keramik

By on 11 oktober, 2022
Konstnären Erica Magnusson växte upp i Nora. Nu återvänder hon och visar måleri och keramik i Nora konsthall.
Bild: Nora kommun

Vernissage med måleri och keramik av Erica Magnusson, ”Barndomsbygd – yttre spår och inre bilder” – ny utställning i Nora konsthall.

Erica Magnusson växte upp i Nora under 70-talet men flyttade från Bergslagen som 12-åring. I utställningen ”Barndomsbygd – yttre spår och inre bilder” återvänder Erica till sin barndomsstad och letar spår från förr. Hon visar färgstarka akvareller och keramiska skulpturer som för tankarna till barndomens magiska land där världen studeras nära och noggrant – med nyfikenhet och förundran och med alla sinnen vidöppna.

Så här säger Erica om sitt arbete med utställningen:

”Jag ville undersöka vad min starka kärlek till Nora egentligen handlar om. Eftersom jag älskar att åka ”hem” till min barndomsstad ville jag ta reda på varför Nora har en så viktig plats i mitt hjärta. Förutom det självklara; den vackra stadskärnan med sina trähus, torget med kyrkan, den mysiga båtresan över till ”ön” med charmiga Plaskus och den underbart goda Noraglassen, kände jag att det fanns något mer, bortom det uppenbara.

Det jag upptäckte var min barndoms stora förundran inför naturen, den detaljrika och magiska naturen. Där varje blomma är en unik varelse och skogen en plats där äventyret väntar. Jag återupptäckte det stora kastanjeträdet som jag klättrade i som barn, med sina solfjäderformade blad och taggiga, hemlighetsfulla kastanjer som jag varje höst öppnade i min jakt efter tvillingkastanjer. Jag upptäckte minnet av åskovädren, då jag med skräckblandad förtjusning satt i fönstret och tittade på när åskovädren brakade loss över bergslagsskogens horisont. Jag påmindes om min kärlek till stenar, och då till sagostenen framför alla andra: Den magiskt blå, ibland genomskinligt turkosa och ibland kompakt gröna bergslagsstenen. Jag mindes den guldgula färgen i sjön, som silades genom vattnet när jag dök under ytan uppe i Dammsjön i Pershyttan, soliga sommardagar.

Bland mina inre bilder hittade jag också min barndoms fascination av kyrkan och dess arkitektur. Starkast är minnet från skolavslutningarna där jag tyst och andäktigt satt i kyrkbänken och iakttog alla målningar på tak och väggar och förundrades över färgrikedomen i de stora blyinfattade fönstren.

När jag undersökte varför min kärlek till Nora är så stark, upptäckte jag att Nora står för så mycket mer än att bara vara en charmig plats att besöka. Det handlar lika mycket om en plats i tiden – min barndomstid. Jag upptäckte helt enkelt att spåren Nora lämnat i mig är minnet av hur det känns att vara barn.”

Erica Magnusson är verksam bild- och formkonstnär i Stockholm. I sitt skapande undersöker hon vad det är att vara människa, med fokus på existensiella och filosofiska frågeställningar. Hon har studerat konst i fem år: Keramikstudier på Carl Malmstens skola Capellagården på Öland, lärling hos keramiker Frank Larsen i Bollnäs samt bild- och formstudier på Ölands Folkhögskola och Nyckelviksskolan på Lidingö.

Utställningen ”Barndomsbygd – yttre spår och inre bilder” visas i Nora konsthall under tiden 15 oktober – 4 november 2022, vernissage lördag 15 oktober kl. 11.00 – 13.00 i Nora konsthall.

Kultur | Nora
Örebronyheter

Källa Nora kommun

You must be logged in to post a comment Login