- Sex raka vinster för BIK Karlskoga
- A Magic Night på Conventum Kongress
- Tillsammans skapar de film för vita duken
- Nya rekommendationer för ökat skydd mot HPV-orsakad cancer
- Optimerad metod förbättrar simuleringar av kvantsystem
- Företagsbesök hos Bergslagens Fight Club
- Ny taxa 2025 för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område
- Thåström till Conventum Arena
- Nu flyttar Regionens administrativa verksamheter till Regionhuset
- Karlskoga kommun uppmärksammar mästerskapssegrare
Viktigt att ta blödningarna på allvar
Var femte i Örebro län har drabbats av hemorrojder, viktigt att ta blödningarna på allvar.
Nära var femte person i Örebro län (19 procent) har drabbats av hemorrojder under de senaste fem åren. Och svårigheten att kartlägga orsaken till att man får dem är ett faktum. Nära tre av tio i Örebro län (29 procent) som drabbats har haft svårt att veta vad hemorrojderna egentligen beror på.
Så vad beror de egentligen på? Hur kan man motverka och behandla dem? När kan läkemedel vara en bidragande orsak? Och varför är det så viktigt att uppsöka vård vid ihållande, återkommande eller svåra besvär, inte minst om ett av symtomen är blödningar från ändtarmen?
– Vissa kanske tycker att hemorrojder är ett tabubelagt ämne som man undviker att prata eller fråga om. Men att försöka fastslå orsaken till dina hemorrojder är viktigt för att kunna förebygga besvären, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.
Hemorrojder är en vanlig åkomma som många drabbas av någon gång i livet. Detta bekräftas inte minst av den nya Sifo-undersökningen, gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat. Ändå är kunskapen om orsaken till smärtan och blödningarna från ändtarmen låg.
– Den absolut vanligaste orsaken till hemorrojder är förstoppning. Andra orsaker kan vara kraftig diarré, övervikt eller mycket stillasittande. Om du har återkommande problem med hemorrojder bör du därför se över dina levnadsvanor. Besvär kan exempelvis förebyggas av att äta mer fiberrik kost och dricka mycket vatten. Även fysisk aktivitet kan förebygga besvären. På våra apotek finns också olika salvor och receptfria läkemedel för hemorrojder som både lindrar besvären och snabbar på läkningen, fortsätter Annika Svedberg.
Svedberg poängterar att vissa läkemedel kan bidra till förstoppning vilket i sin tur kan orsaka hemorrojder. Därför kan det vara bra att rådgöra med en farmaceut eller läkare om läkemedel kan vara orsaken till besvären. Men om symtomen är ihållande, återkommande eller svåra är det viktigt att söka vård.
– Även om hemorrojder kan vara smärtsamma försvinner de ofta av sig själv efter några veckor. Men med det sagt ska man alltid ta exempelvis blödningar från ändtarmen på allvar då det kan vara tecken på andra sjukdomar. Förutom hemorrojder eller sprickor i ändtarmsöppningen kan blod i avföringen även vara ett symtom på magsår vilket ofta kräver behandling. I mycket ovanliga fall kan det även vara ett symtom på exempelvis ändtarmscancer, tjocktarmscaner eller tarminflammation. Vi råder därför alla som har upptäckt blödningar från ändtarmen att uppsöka vården, avslutar Annika Svedberg.
Då bör du söka vård för hemorrojder:
- Om det blöder mycket/ofta från ändtarmen eller om det blöder för första gången.
- Om du har mycket
- Om du har långvarig klåda.
- Om avföring eller slem läcker
- Om du behandlat hemorrojder i 2-3 veckor utan att det har hjälpt.
Detta är hemorrojder:
Uppkomsten av hemorrojder beror ofta på ett ökat tryck på blodkärlen i ändtarmen, vilket leder till att blodkärl börjar bukta ut inne i eller utanför ändtarmen – vilket kallas för hemorrojder. De kan vara smärtsamma i form av klåda och sveda, men de kan även innebära blödningar från ändtarmen.
Att man får hemorrojder beror oftast på en kombination av gener och livsstil. Det är även vanligt att gravida kvinnor drabbas av hemorrojder, då den växande livmodern ökar trycket på de stora blodkärlen och det i sin tur kan bidra till uppkomsten av hemorrojder. Behandling av gravida kvinnors hemorrojder fungerar precis som för icke- gravida; salva och tålamod. Det är också vanligt att hemorrojder uppstår vid förlossning.
Undersökningens resultat i korthet:
- Fler än var femte svensk (22 procent) har drabbats av hemorrojder under de senaste fem åren. Fler kvinnor (25 procent) har drabbats, jämfört med män (20 procent).
- Fler än var tredje person (35 procent) som har drabbats har även upplevt svårigheter med att förstå vad deras hemorrojder beror på. Betydligt fler män (51 procent) har haft svårigheter med detta, jämfört med kvinnor (23 procent).
Hälsa | Örebro/Örebro län
Örebronyheter
Källa: Apotek Hjärtat
Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Apotek Hjärtat. Den bygger på 4 200 intervjuer med allmänheten 18-79 år i Sverige. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 5 och 20 januari 2023.
Latest News
-
Sex raka vinster för BIK Karlskoga
BIK Karlskoga kom till spel borta mot Nybro Vikings med...
- Posted januari 14, 2025
- 0
-
Man körde bil utan körkort
Man utan körkort stoppad efter att ha kört bil på...
- Posted januari 14, 2025
- 0
-
Inbrott i bostad i Örebro
Inbrott i bostad i Örebro anmält till polisen, anmälare kontaktar...
- Posted januari 14, 2025
- 0
-
A Magic Night på Conventum Kongress
Mannen, myten, magikern Labero är tillbaka med en stor Sverigeturné!...
- Posted januari 14, 2025
- 0
-
Tillsammans skapar de film för vita duken
Under en termin samarbetar studenter vid Filmprogrammet på Örebro universitet,...
- Posted januari 14, 2025
- 0
-
Nya rekommendationer för ökat skydd mot HPV-orsakad cancer
Är du 26 år eller yngre och tidigare inte vaccinerad...
- Posted januari 14, 2025
- 0
-
Optimerad metod förbättrar simuleringar av kvantsystem
För att bättre kunna designa komplexa kvantsystem, atomer och elektroner,...
- Posted januari 14, 2025
- 0
You must be logged in to post a comment Login