World Sight Day – kolla ögonen regelbundet kan göra skillnad

By on 8 oktober, 2020
En synundersökning är inte bara en kontroll av synförmågan, utan ett sätt att upptäcka allvarliga sjukdomar. Foto: Specsavers

Idag den 8 oktober är det World Sight Day, som riktar fokus på ögonhälsa. Ögonsjukdom drabbar många, men en vanlig synundersökning hos en optiker möjliggör tidig upptäckt av svåra ögonsjukdomar.

– Optikern kan vara en första vårdkontakt, vi kan upptäckta tidiga tecken på sjukdomar och remittera direkt vid behov, säger Erik Ryderberg, Klinisk kvalitetschef, Specsavers.

Var femte svensk har eller har haft en ögonsjukdom, enligt Socialstyrelsens statistik och nära en kvarts miljon svenskar väntas ha en synnedsättning år 2030.  Att drabbas av ögonsjukdom är ett stort folkhälsoproblem och kostsamt för samhället. Årliga World Sight Day organiseras av bland andra Världshälsoorganisationen (WHO) för att uppmärksamma ögonhälsa.

Och i samband med World Sight Day vill optikkedjan Specsavers och SRF Synskadades Riksförbund, lyfta fram det faktum att en synundersökning hos en välutbildad optiker kan göra stor nytta i kampen mot ögonsjukdomar:

– En synundersökning är inte bara en kontroll av synförmågan, utan ett sätt att upptäcka allvarliga sjukdomar. Regelbundna kontroller är viktigt, ju tidigare upptäckt, desto bättre effekt har behandlingen av flera ögonsjukdomar, säger Erik Ryderberg, Klinisk kvalitetschef, Specsavers.

Ögonsjukvården har dessutom stor brist på resurser och väntetiderna för vård är bland de längsta inom svensk sjukvård. Något som inte minst SRF, Synskadades Riksförbund har uppmärksammat under en längre tid.

– Att hamna i en vårdkö som inte klarar vårdgarantin om man exempelvis har glaukom/grön starr som kan ge livsbestående effekter på synen drabbar den enskilde hårt, och är förstås oacceptabelt, säger Per Wiktorsson, ansvarig för ögonforskning och ögonhälsa på Synskadades Riksförbund.

Specsavers och SRF har ett flerårigt samarbete för att tillsammans sträva efter att sprida information och kunskap om hur den svenska ögonhälsovården ser ut, hur den kan bli ännu bättre, och vad varje enskild individ kan göra för att säkerställa en så god ögonhälsa som möjligt. Det är därför viktigt att sprida kunskap om att det räcker att gå till en optiker för att göra en synundersökning:

– Det borde vara lika naturligt att undersöka sina ögon regelbundet som att gå till tandläkaren, säger Erik Ryderberg.

Fakta/Ögonsjukdomar
Nära en kvarts miljon svenskar väntas ha en synnedsättning år 2030.
Vanligaste enskilda diagnosen är grå starr. Andra vanliga ögonsjukdomar är förändringar i näthinnan, t ex gula fläcken, grön starr och ögonförändring till följd av diabetes. 
*Källa: Socialstyrelsen och ”Ögonhälsan i Sverige, Specsavers 2018”

Fakta/Samhällets kostnader för ögonsjukdomar

Synnedsättningar och blindhet kostar varje år minst 8,7 miljarder i minskad BNP och 11 miljarder mätt i offentliga finanser, visar en undersökning gjord av Specsavers tillsammans med Synskadades riksförbund, SRF, presenterat i rapporten Ögonhälsan i Sverige (2018).

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa Specsavers Sweden

You must be logged in to post a comment Login