900 undersköterskor samlas i Örebro – ”största konferensen i sitt slag”

By on 30 oktober, 2018
Foto: Lars-Göran Jansson

Undersköterskor är den yrkesgrupp inom vården som har minst möjlighet till fortbildning och konferenser, Region Örebro län vill med Hälso- och sjukvårdsdagen för undersköterskor lyfta fram en osynlig yrkesgrupp och ge dem möjlighet till möten och fortbildning.

Intresset har varit stort för att delta på Hälso- och sjukvårdsdagen för undersköterskor i Örebro den 14 november. Från en blygsam start 2017 med 270 deltagare i Wilandersalen på Universitetssjukhuset fyller nu arrangörerna konferenscentret Conventum Kongress med 900 deltagare.

Det här är den största undersköterskekonferensen i Sverige. Vi fick lov att stänga anmälan vid 900, men många fler är intresserade av att delta, säger Maria Wahlter-Haponski, studierektor på Utbildningscentrum på Region Örebro län och initiativtagare till konferensen.

Utredare från Regeringskansliet deltar
Maria Larsson, landshövding i Örebro län, ska inviga dagen. Utredare från Regeringskansliet ska berätta om en pågående utredningen som syftar till att öka kvaliteten och säkerheten i hälso- och sjukvården och omsorgen avseende undersköterskor. Läkaren Jakob Baianstovu Ström ska prata om hjärnan och Kim Thorsen, utbildningschef på USÖ, ska prata om att handleda elever. 

Undersköterskan Anna Lindkvist från Örebro ska i sin föreläsning fundera kring frågan ”Varför kan jag inte säga att jag är bäst?!”. På programmet står också palliativ vård och sårbehandling.

”Ryktet har spridit sig av sig själv”
En inbjudan har gått ut till alla undersköterskor som jobbar inom hälso- och sjukvårdsregion Uppsala-Örebro. Men långt fler har hört talas om konferensen.

Ryktet har spridit sig av sig själv. Vi har deltagare från bland annat Stockholm, Skövde och Jönköping. Det är en nationell konferens nu. Intresset är rekordstort. Det här är en yrkesgrupp som sällan får delta på konferenser och fortbildningar, säger Maria Wahlter-Haponski.

Konferensen syftar till att undersköterskor från olika verksamheter, inom landsting, kommuner och privata sektorn, ska få träffas över gränserna och få fortbildning.

Vi vill höja statusen på yrket. Undersköterska ska inte bara vara ett jobb som man har i väntan på studier eller annat. Undersköterska kan man vara hela livet, säger Maria Wahlter-Haponski.

Hälsa | Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login