Länet | Glanshammar förlorar sin återvinningsstation

By on 13 februari, 2015

Om två veckor tar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) bort återvinningsstationen på Kemivägen vid Preem i Glanshammar. Anledningen är att det tillfälliga bygglovet för platsen har löpt ut och Örebro kommun har sett sig tvingade, att vid vite, uppmana FTI att ta bort stationen. FTI och kommunen har i nuläget inte kunnat komma överens om någon ersättningsplats, så om inget händer dessförinnan kommer återvinningsstationen att tas bort den 27 februari. Det betyder att orten i så fall förlorar sin enda plats för återvinning av tidningar och förpackningar.

Det är alltid beklagligt när en återvinningsstation försvinner, säger Ulla Krohn, regionchef på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI). För dem som inte har bil är det extremt olyckligt. Vi hoppas ändå att våra återvinnare fortsätter att källsortera och lämnar sina förpackningar och tidningar vid våra återvinningsstationer inne i Örebro.

FTI:s återvinningsstationer ger närboende hushåll möjlighet att lämna sina pappers-, plast-, metall- och glasförpackningar samt tidningar till återvinning. FTI hänvisar tillsvidare till återvinningsstationerna inne i Örebro eller till den på Gamla Arbogavägen i Lillkyrka. Plastförpackningar kan lämnas på kommunens återvinningscentral torsdagar kl 10-19 och andra lördagen i månaden, vilket inte är ett långsiktigt alternativ men ändå bättre än inget.

Tillsammans med kommunen ska vi förr eller senare lösa detta problem, säger Ulla Krohn optimistiskt och avslutar, Glanshammarbornas återvinning av förpackningar och tidningar måste ju fortgå eftersom det i ett större perspektiv bidrar till att de aktivt spar på jordens ändliga resurser vid tillverkning av nya produkter.

Det är FTI som, på uppdrag av producenter verksamma i Sverige, samlar in och ser till att förpackningar och tidningar återvinns. Det görs bl a via 5 800 återvinnings­stationer runt om i hela landet. På FTI:s hemsida kan företag och andra verksamheter hitta var de gratis kan lämna verksamhetsförpackningar, www.ftiab.se/mottagningspunkt.

Grovsopor ska lämnas till Glanshammars återvinningscentral. Liksom återvinning av förpackningar och tidningar ger även det miljömässigt en vinst – varje gång!

Länet
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login