Nu drar årets båtturer på Hjälmaren igång

By on 26 april, 2024
M/F Sirena lägger till vid Björkön.
Foto: Alfred Dahlberg.

Lördagen den 4 maj startar årets första båtturer med möjlighet att besöka Björkön, Vinön och Katrinelunds vackra naturmiljöer. Under maj till september avgår turerna som är en del i att öka tillgängligheten på Hjälmaren.

Båtturerna är en del av kommunens satsning för att tillgängliggöra Hjälmaren och dess omgivning som besöksmål och rekreationsområde, för både kommuninvånare och besökare.

– Jag är glad att vi även denna sommar kan erbjuda örebroarna att ta en turbåt ut på Hjälmaren! Jag hoppas många tar chansen att uppleva de fantastiska besöksmål som finns vid Hjälmaren, säger Madelene Spinord Semenets (S) ordförande i Kultur-och fritidsnämnden.

En destination man kan besöka under hela perioden är Björkön, en lövskogsklädd ö där delar av skogen innehåller riktigt gamla träd som ek, lind och ask.

– Vi hoppas många örebroare tar chansen att besöka fina Björkön, som är naturreservat och en av de större öarna i Hjälmaren, säger Elin Hals, planerare på Kultur- och fritidsförvaltningen som från och med i år ansvarar för båtturerna.

Turer och biljetter

Turerna avgår från Naturens hus med möjlighet till ombordstigning vid Ässundet och Göksholm, med destination Björkön under vår, sommar och höst. Under sommaren utökas turerna med destinationerna Ässundet och Vinön samt Katrinelund, som även går att åka till i september.

Det är M/F Sirena som kör turerna.

– Det finns mycket att uppleva på Hjälmaren! Björkön bjuder på äkta friluftsliv med egen matsäck och kanske en grillad korv till lunch. Att komma till Vinön och tillbaka som en dagsutflykt eller varför inte åka med Sirena till fina Katrinelund för ett dopp och sedan tillbaka, tipsar Hans-Ove Norén, skeppare på M/F Sirena.

Nöje | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Örebro kommun
Turerna sker i samarbete med Rederiaktiebolaget Mälaren Hjälmaren.

You must be logged in to post a comment Login