Game of Thrones-stjärnan dedikerar sin födelsedag till klimatåtgärder

By on 23 juli, 2017
Arkivbild

FN:s utvecklingsprograms (UNDP) Goodwillambassadör Nikolaj Coster-Waldau har meddelat att allt han vill ha på sin födelsedag är en välmående planet. För att fira sin 47-årsdag den här månaden ber den danska skådespelaren och stjärnan i HBO-serien Game of Thrones att hans vänner, familj och fans hjälper honom att samla in pengar till UNDP som arbetar för att skydda människor och planeten från klimatförändringarnas effekter.

”Liksom de flesta föräldrar vill jag att mina döttrar ska nå sina drömmar i livet”, säger Coster-Waldau, som är far till två. ”Men vi kan inte skapa möjligheter och en ljusare framtid för våra barn utan att skydda planeten vi lever på.”

Det är därför som skådespelaren ägnar sitt stjärntecken Lejonet, den 23 juli-22 augusti, till klimatåtgärder. Ett lejon är också sigillet för Huset Lannister, som Coster-Waldaus Game of Thrones-karaktär Jaime Lannister tillhör. När fans av den populära serien, som sänds i 170 länder, förbereder sig för det andra avsnittet av den mycket efterlängtade sjunde säsongen denna söndag (måndag svensk tid), tar Coster-Waldau tillfället till att belysa vikten av en välmående planet.

”När jag blir ett år äldre den 27 juli, hjälp mig att fira ytterligare ett bra år på vår vackra planet genom att göra min önskan till verklighet”, säger Coster-Waldau, vars mål är att samla in 17 000 dollar för att stödja UNDP:s arbete. ”Stöd FN:s utvecklingsprogram, som arbetar för att avskaffa fattigdom och bekämpa klimatförändringar.”

UNDP arbetar i nästan 170 länder för att genomföra de 17 globala målen för att avskaffa fattigdom och mildra effekterna av klimatförändringarna genom projekt som främjar förnybar energi, bevarar kuster, bekämpar avskogning och skyddar vår planet för kommande generationer. UNDP utsåg Coster-Waldau till Goodwillambassadör i september förra året för att mobilisera stöd för de Globala målen för hållbar utveckling med särskild inriktning på klimat och jämställdhet.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login