En fridfull jul väntar e-handlarna

Av på 22 december, 2019
Arkivbild

Två av årets stora e-handelshögtider Black Friday och Cyber Monday är nu till ända. Blickarna vänds då istället mot nästa storhelg – julen. Något e-handlarna ser fram emot med tillförsikt. Fyra av fem spår nämligen en positiv tillväxt. Men hur lyckad blir egentligen julen? Väldigt om man ska tro e-handlarna – var tredje förväntar sig en tillväxt på minst 10 procent.

I Paysons och Sveas senaste e-handelsindikator har 563 svenska e-handlare besvarat frågor kring förväntningarna på näthandeln under julen. Och de flesta ser fram emot ännu en jul av konsumtion. Hela 79 procent tror på en ökad tillväxt under decemberhögtiden. Varav 42 procent tror på en stark eller mycket stark tillväxt. Drygt var tredje tror på en ökning om minst 10 procent. Och var tionde tror på en ökad tillväxt på över 30 procent jämfört med årets övriga månader. En av fyra e-handlare förutspår dessutom att årets julhandel ska slå fjolårets.

I takt med att Black Friday och Cyber Monday växer blir julhandeln mer utdragen och kunderna har idag möjlighet att hitta fina erbjudanden på flera håll under en dryg månads tid. Det ökar givetvis konkurrensen vilket gör att e-handlarna måste särskilja sig. Förutom en unik produkt och konkurrenskraftiga priser så kan smidiga betallösningar och leveranser vara anledningen till att en konsument väljer en viss webbshop framför en annan. I tider när det är så pass lätt att starta en e-handel gäller det att vässa sitt erbjudande, säger Magdalena Caesar, Affärsområdeschef betallösningar för e-handel på Svea Ekonomi.

Skönhet och hälsa allt populärare
För tredje året i rad är Hemelektronik och teknik den bransch som förväntas gå bäst under julen, det uppger nästan var tredje e-handlare. En bransch som tagit stora kliv från föregående år är dock Skönhet och hälsa, från att ha en fjärdeplats till att nu skugga Hemelektronik och teknik. Ny på topplistan är dessutom Livsmedel. Sex procent tror att det är branschen som kommer gå bäst i jul.

Här är branscherna e-handlarna tror mest på under julen 2019:

1. Hemelektronik och teknik                        31 %

2. Skönhet och hälsa                                  9 %

3. Leksaker och spel                                   9 %

4. Livsmedel                                               6 %

5. Kläder och skor                                      6 %

Svea och Payson tipsar: Tänk på detta när du handlar julklappar online

Se över leveranstiderna. När är sista beställningsdag för att klapparna ska hinna fram i tid? Finns det särskilda leveransvillkor under julen att ta hänsyn till? Om du är sent ute bör du också säkerställa att varan finns i lager.

Vad gäller vid retur? Läs igenom villkoren för vad som gäller om mottagaren av julklappen vill lämna tillbaka eller byta den.

Hitta bästa pris. I den stenhårda konkurrensen som råder pressas priserna. Använd en prisjämförelsesajt för att hitta det bästa priset.

Använd en säker betalningslösning. Erbjuder e-butiken säkra betalningsalternativ? Leta exempelvis efter märkningen ”Trygg e-handel” på sidan.

Om undersökningen:
Undersökningen har besvarats av 563 svenska e-handlare genom Svea och Paysons kundpanel. Panelen ombeds att besvara frågor där de får bedöma hur deras företag går just nu och hur de tror att det kommer att gå de kommande tre månaderna. E-butikernas tillväxt:

  Senaste 3 mån Kommande 3 mån
Mycket stark 4 % 7 %
Stark 31 % 35 %
Svag 32 % 37 %
Ingen tillväxt 30 % 19 %
Negativ tillväxt 4 % 2 %

 Hur tror du att försäljningen i din e-butik kommer att bli under årets julhandel jämfört med fjolårets?

  Totalt
Mycket bättre än fjolåret 4 %
Bättre än fjolåret 21 %
Ungefär samma som fjolåret 49 %
Sämre än fjolåret 7 %
Mycket sämre än fjolåret 1 % 

Hur mycket stiger din försäljning under julhandeln jämfört med resten av året?

  Totalt
1–10 procent 20 %
11–20 procent 15 %
21–30 procent 9 %
31–40 procent 4 %
41–50 procent 4 %
51–100 procent 2 %
Över 100 procent 1 %
Försäljningen ligger kvar på samma nivå 28 %
Försäljningen minskar 18 %

Vilken bransch tror du kommer gå bäst under årets julhandel?

  Totalt
Hemelektronik & teknik 31 %
Skönhet & hälsa 9 %
Barnartiklar & leksaker 9 %
Livsmedel 6 %
Kläder & skor 6 %
Sport & fritid 4 %
Tjänster 3 %
Heminredning 2 %
Böcker & media 2 %
Fordon & reservdelar 2 %
Byggvaror & trädgård 1 %

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa Svea Ekonomi

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in