Förbjudet slå sin fru i Liberia

Av på 22 augusti, 2019

Liberia får äntligen en lag mot våld i hemmet. Förra veckan undertecknade landets president George Weah den lag som kvinnorättsrörelsen har jobbat för att få igenom sedan 2014.

Den nya lagen (Domestic Violence Act) kriminaliserar allt våld mot kvinnor, män och barn. Det blir också obligatoriskt för skola, vårdpersonal och socialarbetare att rapportera om de misstänker att någon individ utsätts för fysiskt eller sexuellt våld, försummelse eller exploatering.

Kvinna till Kvinnas partnerorganisation WANEP/WIPNET har varit en av de drivande bakom att lagen äntligen antagits.

– Den här lagen kommer att leda till verklig förändring, men först när alla kvinnor och flickor, speciellt de på landsbygden, får klart för sig att de har fått nya rättigheter, säger WANEP/WIPNETs påverkansrådgivare Bernice Freeman.

– Vi förväntar oss självklart en del utmaningar med att implementera den nya lagen. Liberia har ett svagt rättssystem och problem med korruption och kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Nu behövs utbildning av polis och myndigheter så att lagen kan efterlevas, säger Bernice Freeman som inte heller är helt nöjd med bötesbeloppen som följer på en dom för misshandel enligt den nya lagen.

-1000 liberianska dollar (knappt femtio svenska kronor) är alldeles för billigt för att få slå sin fru.

Hon betonar dock att det är en viktig milstolpe som ger hopp för framtiden att en lag äntligen är på plats, då den är en tydlig markering om hur samhället värderar kvinnor och flickor. Våld i hemmet och våld i nära relationer är ett betydande problem i Liberia.

Världen
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in