Israel: Asylsökande från Eritrea och Sudan utsätts för olagliga tvångsutvisningar

By on 18 juni, 2018

Den israeliska regeringens utvisningar av eritreanska och sudanesiska migranter är grym och olaglig, det konstaterar Amnesty International i rapporten “Forced and Unlawful: Israel’s Deportations of Eritrean and Sudanese Asylum-Seekers to Uganda”.

I oktober 2017 meddelade Israel att de skulle utvisa eritreanska och sudanesiska medborgare till ett “tredje land” i Afrika, som de hävdade hade gått med på att ta emot dem. Det rapporterades att dessa länder var Uganda och Rwanda. Den israeliska regeringen tillkännagav inte vilka länder som hade gått med på att samarbeta och Högsta domstolen beslutade att upphäva utvisningen av sudanesiska och eritreanska flyktingar. Trots detta har Israel fortsatt att genomföra “frivilliga” utvisningar av sudanser och eritreraner till Uganda sedan 2013.

Amnesty har dokumenterat utvisningar som inte uppfyller kraven för “frivillighet” och som är grymma och olagliga. Israeliska myndigheter har både utfärdat dokument och muntliga försäkringar om att de skulle få permanent uppehållstillstånd i Uganda – något som skulle ge dem möjligheten att arbeta i landet och skydda dem från att bli tvångsutvisade till sina hemländer. Den ugandiska regeringen förnekar att de har förhandlat om att ta emot personer som skickats från Israel, och vägrar att erkänna några skyldigheter mot de asylsökande som om befinner sig i deras land.

Asylsökande i Uganda som skickats från Israel och som intervjuades av Amnesty berättade att den israeliska regeringen kom med tomma löften. Istället för att få uppehållstillstånd, som de blivit lovade, har de nu istället en status som “olaglig migrant”. De lever hela tiden med risken för att frihetsberövas, de står utan möjligheten att arbeta och riskerar att tvångsutvisas till sitt hemland – något som strider mot principen om non-refoulement – det vill säga förbudet enligt internationell rätt att återsända någon till ett land där det finns en risk för att personen utsätts för allvarliga kränkningar av sina mänskliga rättigheter.

– Israels dysfunktionella asylsystem har lett till att eritreanska och sudanesiska asylsökanden fått vänta i åratal i ovisshet. Dessa personer, som kom till Israel för att söka trygghet, har ibland under långa perioder hållits frihetsbrövade i förvar och deras grundläggande mänskliga rättigheter, som rätten att söka asyl, rätt till hälsa och säkerhet, har kränkts. De står nu inför att antingen bli utvisade till ett för dem okänt land eller skickas tillbaka till den förföljelse de flydde från, säger Charmain Mohamed, chef för flykting och migranters rättigheter på Amnesty International. – Vi uppmanar den israeliska regeringen att upphöra med detta samt, bevilja asylsökande flyktingstatus och en möjlighet för rättslig status i Israel.

Rapporten bygger på 30 djupintervjuer med eritreanska och sudanesiska migranter, bland dessa finns personer som utvisades från Israel till Uganda och Rwanda, varav några fortfarande är kvar i Israel, samt en man som tvångsutvisades tillbaka till Sudan.

Rapporten tar även upp hur det israeliska asylsystemet är avsiktligt dysfunktionellt och besvärligt, och hur möjligheten att inge en ansökan om asyl i Israel är så gott som obefintlig för alla flyktingar.

Amnesty International har sammanställt information från 262 fall med eritreanska asylsökande som vid upprepade tillfällen försökt lämna in sin asylansökan mellan 2016 och 2018. De flesta av dem hade försökt upp till fyra gånger medan 18 personer berättar att de hade försökt fem eller sex gånger. 14 personer berättar att de hade försökt sju eller mer än sju gånger, bland dem sju personer som berättar att de hade försökt 10 gånger eller mer.

Trots att den israeliska regeringens påstår att de eritreanska och sudanesiska asylsökandena är “ekonomiska migranter”, söker de flesta eritreanska och sudanesiska medborgare skydd från förföljelse och andra grova människorättskränkningar.

Medlemsländer i EU har beviljat 90 procent eritreanska asylsökande och 55 procent sudanesiska asylsökande skydd, medan Israel står för mindre än en halv procent.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login