LRF satsar på podd – ”Bonden & jag” bjuder in konsumenter och svenska folket till våra matproducenter

Av på 31 mars, 2020
Ska man kunna odla måste man först få 11 kilometer viltstängsel på plats. Det berättar Anders Norlén, Stallarholmen i Podden ”Bonden & jag”. Foto: Mathias Lindholm.

”Bonden & jag” bjuder in konsumenter och svenska folket till våra matproducenter. Nu kan du kliva in hos din bonde, även i Coronatider. Genom LRF:s programserie ”Bonden & jag” får du möjlighet att följa våra lantbrukare i vått och torrt. Du får höra hur de löser utmaningar för att fram mat till bordet hos hushållen i landet. För bonden kör på, varje dag året runt.

Första april är det premiär för podd-serien ”Bonden & jag”. Det är tolv halvtimmesprogram om lantbruk, mat och hållbarhet som vänder sig till konsumenter, allmänheten och intresserade i branschen.

– Här kommer LRF med en rykande het poddserie, i tider då folk faktiskt längtar efter att få stimulans. Den finns på nätet och kan lyssnas på när som helst på dygnet, när man har tid. På väg till jobbet, när djuren fodras eller åkern ska plöjas, summerar radiopersonligheten och producenten Mathias Lindholm.

Bland programmen hittar vi ”Den bortskämde konsumenten”, ”Den hungriga staden som slår ut lantbruket”, ”Odling eller vilt” – där det slås fast att jakt är en hobby medan lantbruket är frågan om företagande, vad vi ska odla i klimatförändringarnas spår, om hälsan påverkas av vad vi äter och Odling i balans.

LRF-ungdomens ordförande i Örebro, Södermanland och Östergötland har tillsammans med Carl Selling fungerat som redaktionsråd. Uppdraget har varit att få fram program som lyfter områden som är viktiga, gärna kontroversiella och en aning provocerande.

– Det måste skava lite, annars blir det inte kul att lyssna. Jag tycker vi har hittat en bra balans, säger Mimmi Olsson, LRF-ungdomens ordförande i Östergötland.

Programmen är inspelade ute på gårdar i de tre länen, bland traktorer, djur och nyplöjda åkrar.

– Vi bjuder på en 360 graders vy över utmaningar och möjligheter som dagens bonde möter. Det är en poddserie för hela Sverige. Alla är välkomna in, och det som lantbrukare möter här är ganska likt även i andra landsdelar. Så vi ser fram emot reaktionerna, säger projektledare Carl Selling.

Samtliga program läggs upp på plattformar där Poddar finns och kommer att vara tillgängliga från 1 april. Men varje vecka kommer LRF att lyfta fram ett program för att på så vis sätta strålkastaren på branschen.

– Det är vår möjlighet att få till ett samtal om lantbrukets förutsättningar med beslutsfattare och konsumenter, säger Martin Holmberg, LRF-ungdomens ordförande i Södermanland.

OBS:
Som nyhetsredaktion får ni gärna använda materialet i er rapportering och sändningar, ange då källan och behöver ni kompletteringar får ni gärna hör av er till Carl Selling eller Ulf Wallin.

Poddarna kommer att finnas tillgängliga 1 april men kan redan idag nås via länken: https://lrfost.podbean.com/

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in