Nervgift botar tennisarmbåge

Av på 22 januari, 2015

Kurt Pettersson, handkirurg på USÖ har fått en halvmiljon kronor av AFA Försäkring för att bevisa att nervgiftet botox är en bra metod för att behandla tennisarmbåge.

-Tennisarmbåge är ett svårbehandlat tillstånd med mycket smärta och värk, säger Kurt Pettersson, verksamhetschef och handkirurg på USÖ. Det är ett vanligt smärttillstånd som drabbar människor i arbetslivet, ofta på grund av kontorsarbete och statisk belastning.

Etablerad metod-Tidigare behandling har varit begränsad. I första hand har det handlat om att avlasta armen, vi har också erbjudit sjukgymnastik, akupunktur eller lokala steroidinjektioner. När inte det ta har hjälpt har det varit vanligt med någon form av kirurgiskt ingrepp.

-Botox används ofta inom sjukvården och är en redan etablerad metod på Handkirurgiska kliniken men tidigare har inga vetenskapliga studier av behandlingen gjorts.

Visa på effekten

– Vi i Örebro var först i världen att introducera denna behandling för tennisarmbåge och vi var också först med att publicera en avhandling i ämnet i samarbete med Örebro universitet 2010. Nu ska det verkligen bli kul och stimulerande att visa på de kliniska effekterna av behandlingen, säger Kurt Pettersson.

I den blivande studien deltar 40 patienter, varav hälften får injektioner med botox och resten får koksaltlösning. Just nu pågår rekryteringsfasen av patienterna. De väljs slumpmässigt ut. Hälften av dessa får botox i muskeln och hälften får en koksaltlösning. Varken patienter eller behandlare vet i förväg vilken patient som får läkemedlet.

Internationellt genomslag- Vi får 508 000 kronor av AFA försäkringsbolag. Det är mycket pengar och ett erkännande för vår klinik, säger Kurt Pettersson.

Genom studierna som görs i samarbete med Örebro universitet hoppas Kurt Pettersson också på att metoden ska få genomslag internationellt.

– Det ser väldigt lovande ut. – Metoden med botox är enkel, den ger inga ärr, ingen smärta. Detta ger en god klinisk effekt och nu ska vi bevisa det också. Avslutar han.

BAKGRUND/FAKTA

  •  Tennisarmbåde är en vanlig sjukdom som mellan 1 och 3 procent av populationen får. 4-7 fall per 1000 invånare om året.
  • Tennisarmbåge består oftast av en överbelastning i muskeln som ger ett kroniskt smärtstillestånd. När man behandlar muskeln med botox blockeras signaler till muskeln.
  • Under 2010 kom en avhandling från Örebro universitet med material från kliniken. Den avhandlingen visade att med hjälp av botox kan man ändra muskelns ämnesomsättning. Den som har tennisarmbåge lider av en kronisk syrebrist i muskeln. Botox och vila normaliserar ämnesomsättningen. Det är just denna effekt som man vill åstadkomma med hjälp av botox.
  • AFA försäkring bidrar med 508 000 kronor eftersom det handlar om ett ytterst svårbehandlat tillstånd med stora konsekvenser för såväl individ som att det är samhällsekonomiskt påfrestande.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in