Se över lagstiftningen om delning av aska

Av på 26 juli, 2019
Arkivbild.

Många utlandsfödda svenskar har önskemål om att bli begravda både i Sverige och sitt hemland. Delning av aska blir en allt vanligare fråga på länsstyrelsernas bord. Men lagstiftningen är gammalmodig och ger bara tillstånd till delning av strikt religiösa skäl. Därför är det många som inte får sin vilja igenom som det ser ut idag.

Hos krematorierna finns inga tekniska eller etiska skäl att fördela askan på två urnor istället för en.

Trots flera motioner i riksdagen att modernisera begravningsförordningen på den här punkten så har ingen gått igenom.

– Idag är det praktiskt taget enbart när det finns religiösa skäl som länsstyrelserna beviljar delning. Men det är inte relevant idag med den rörlighet vi har. Det är inte konstigt att någon som bott kanske halva sitt liv i ett annat land önskar att en del av askan ska tillbaka dit. Därför är det dags att se över lagstiftningen, menar Ulf Lernéus förbundsdirektör för Sveriges Auktoriserade begravningsbyråer. 

SBF för samtal med inblandade parter och kommer lägga ett förslag till riktlinjer i höst. Det finns några etiska aspekter att diskutera t. ex. att omtappning av aska ska ske vid ett tillfälle samt att det är de efterlevande som ska ta beslutet då det handlar om själva gravsättningen, det innebär att det inte ska gå att få förhandsbesked om delning av aska. Det ska heller inte vara möjligt att dela aska inom Sverige.

-Inom vårt land är det rimligt med en gravsättning då det annars skulle kunna vara svårt att klarlägga var gravsättningen faktiskt har ägt rum.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in