Straff sumpade Marcus chanser

Av på 21 juli, 2019

Det var åter dags för IndyCar och denna gång var det Iowa 300 och ovalbaneracing som gällde, Iowa speedway är en kort ovalbana vilket ställer speciella krav på förarna då rakorna blir väldigt korta och möjligheterna att vila är små. Marcus lyckades relativt bra på kvalet men tyckte själv att det inte på några sätt var perfekt utan att det fanns saker att förbättra, Marcus startade från ruta 10. Vår andra Svensk i serien Felix Rosenqvist lyckades inte lika bra och startade från ruta 15. I pole position hittade vi Simon Pagenaud, i ruta två Will Power, ruta tre Josef Newgarden och i ruta fyra Takuma Sato.

Tyvärr drabbades man av regn och racet blev uppskjutet några timmar, detta ställde även till det för teamen då den lägre temperaturen som regnet gav innebar en förändrad balans på bilarna så detta hade potential att bli ett händelserikt race.

Starten blev bra för Marcus och han plockade snabbt två platser Felix å andra sidan tappade och låg efter 13 varv på en 17 plats, även Pagenaud tappade initialt två placeringar men tog snabbt tillbaks en position och låg då på en andra plats. På 17 varvet var det en sammanstötning mellan Felix och Matheus Leist vilket orsakade den första gulflaggen på racet, både Felix och Matheus var då tvungna att gå i depå för att byta noskon.

Någon som hade mycket svårt efter omstarten var Scott Dixion som tappade ordentligt och efter 46 arv låg han på en 16 plats, efter 56 varv blev racet röd flaggat på grund av att regnet kom tillbaks en kort stund. Efter omstarten så fortsatte Marcus att köra bra och han kunde fortsätta att hålla sin åttonde plats fram till sitt depå stopp då halkade han ner till en 12 plats.

På det 114 varvet snurrade Takuma Sato och det blev ännu en gulflagg så att fältet fick samla ihop sig, i samband med gulflaggen så passade många på att gå i depå och bland dem Marcus som tappade en placering till 13 plats. Med 59 varv kvar att köra hade Marcus börjat att jobba ikapp och låg på en tionde plats med snabba varv, då var det dags för stopp igen och Marcus kom ut på en 16 plats och började jobba upp sig men han fick en stopp and go bestraffning och halkade åter ner till en 17 plats. Med 37 varv kvar körde Ed Carpenter in i muren och det blev ännu en gul flagg på racet, efter omstarten så blev det inga fler incidenter och det blev mycket spännande ända in på mållinjen, Josef Newgarden vann med Scott Dixon som tvåa Scott som var uträknad under större delen av racet men i slutet lyckades man med en taktisk fines, trea kom Simon Pagenaud.

För svenskarna blev det inte ett helt lyckat race då Marcus slutade på en elfte plats och Felix på en 14 plats. Marcus gjorde ett bra race men åkte på en bestraffning vilket ställde till det för honom trots detta lyckades han sluta elva vilket gjorde honom till bästa rookie.

Nästa race blir Honda Indy 200 at Mid-Ohio den 28 Juli.

Karl-Johan Sandberg, Sport | Motor
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in