Sven Thorgren femma i slopestylefinalen

Av på 26 januari, 2020
Sven Thorgren har ny chans på medalj i Big Air klockan 04.00 inatt svenska tid. Bild: Daniel Bernstål

X-Games, Aspen: Sven Thorgren låg etta efter det inledande åket i slopestylefinalen, men puttades ner till femma inför sista omången. Det blev också hans slutplacering.

Det blev ingen svensk medalj i slopestylefinalen, även om Sven Thorgen hade känning på pallplacering långt in i tävlingen. Efter ett grymt första åk låg han etta, och sedan tvåa efter andra åket. När det var dags för den sista omgången hade han puttats ner till femteplats, och behövde få på ett kanonåk för att nå den önskade guldmedaljen. Det började bra, men med en underrotation i andra hoppets försök på en front side trippel stannade Sven på en femteplats. Vann gjorde Darcy Sharpe från Kanada före norrmannen Mons Roisland och Red Gerard från USA.

Det är surt att jag inte ställde ner det åket som jag ville få ner i slutet. Det började bra. Jag var nöjd att jag satte mitt första. Sen gick jag för vinst, men gjorde bort mig lite i  det andra åket på min cab 12. Det var rätt svårt ljus, och jag är såklart missnöjd att jag inte fick till det när jag vet att jag har det i mig. Nu är det bara att ladda om till Big Air-finalen ikväll. Det ska bli jäkligt kul! Eftersom det var en så tekniskt svår slopestylecourse har jag hela tiden känt att jag nog har större möjlighet att ta medalj i Big Air, även om jag såklart ville göra det i båda, förklarar en revanschlysten Sven Thorgren.

Klurigt bedömningssystem

Förbundskapten Joakim Hammar menar att det är svårt att veta vad som lönar sig bäst med det nya bedömningsformatet där domarna liverapporterar resultatet under tävlingen.

– Det blir väldigt rolig och snabb TV med mycket variation och snabba åk. Däremot är det lite svårt att veta hur man smartast ska lägga upp åken, då domarna bedömer utifrån ett helhetsbild. Jag tror att om Sven hade satt ner sitt sista åk så hade han haft guldet inom räckhåll. Han hade mycket variation, och bytte hela tiden tricks i åken, så det var synd. Se på Darcy Sharp som gick från sista plats till första efter två sämre startåk. Han vinner före Red Gerard som höll en jämn nivå och satte alla sina åk. 

Hur laddar ni om inför Big Air-finalen?
– Nu blir det, äta, vila stretcha och sen kör vi, säger Joakim Hammar.

Amerikansk vinst på damsidan

Damernas slopestylefinal vanns av rutinerade amerikanskan Jamie Anderson före kanadensiskan Laurie Blouin och japanskan Kokomo Murase . Jamie Anderson som prenumererat på X-Games medaljer de senaste åren tog i och med vinsten sin sjätte guldmedalj. Hon har dessutom sju silver och fyra brons i bagaget.

Sven Thorgren kvalade in till slopestylefinalen som femte man knep därmed den sista finalplatsen. Big Air är han redan kvalificerad till eftersom han vann brons i den disciplinen på X-Games i Aspen förra året. Niklas Matsson som var inbjuden som reserv till X-Games för första gången kraschade oturligt nog innan tävlingen och ådrog sig en hjärnskakning som stoppade honom från att delta under eventet.

Svenska tävlande
​Sven Thorgren, Sollentuna

Big Air-finalen sänds kl 04.00 inatt på ESPNPlayer.com

Resultat damer
​1. Jamie Anderson, USA
​2. Laurie Blouin, Kanada
​3. Kokomo Murase, Japan

Sport | Skidor
Örebronyheter

Källa Svenska Skidförbundet

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in