Svenska Amnesty och Svenska PEN kräver att filmregissören Oleg Sentsov friges

Av på 12 augusti, 2018
Oleg Sentsov ©Getty Images

Den ukrainske filmregissören Oleg Sentsov befinner sig i ett kritiskt tillstånd efter lång hungerstrejk. Svenska Amnesty har tillsammans med Svenska Pen, fredag 10 augusti, lämnat över ett brev till ryska ambassaden där organisationerna uttrycker sin oro för hur han behandlas och uppmanar den ryska regimen att frige honom.

I brevet uttrycker organisationerna bland annat sin oro för hans hälsa, över att han inte får ta emot brev och över att Amnesty nyligen nekades möjlighet att besöka honom tillsammans med medicinsk expertis.

Både Amnesty och PEN har bedrivit kampanjer för att Oleg Sentsov ska friges ända sedan han greps 2014 av den ryska säkerhetstjänsten. Oleg Sentsov hade tidigare tillsammans med andra personer deltagit i demonstrationer mot den ryska ockupationen och annekteringen av Krim. Han dömdes den 25 augusti 2015 för påstådda terroristbrott. Den 14 maj i år inledde han en hungerstrejk med krav på att Ryssland ska frige alla de ukrainska politiska fångar som sitter i ryska fängelser.

Världen
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in