Svenska Röda Korset räddar liv i norra Uganda

Av på 2 mars, 2017

Rädda och utmattade anländer flyktingar från konfliktdrabbade Sydsudan till grannlandet Uganda. De flesta är kvinnor och barn. För omedelbar hjälp har Svenska Röda Korset skickat en massvattenanläggning som ska förse 40 000 människor med vatten, varje dag. 

En av de värsta humanitära kriserna i Afrika pågår just nu i Sydsudan.

Över 600 000 människor har flytt över gränsen, in i norra Uganda där stora läger har upprättats, säger Tomas Ärlemo, vattenexpert från Svenska Röda Korset som befinner sig i norra Uganda.

Hit har Svenska Röda Korset flugit in en massvattenanläggning som kommer att producera minst 600 000 liter vatten per dygn och är ett komplement till befintliga anläggningar. Tre svenska experter inom vatten och hygien arbetar med insatsen som byggs ut steg för steg. 

Att förse människor med vatten är livsviktigt. I nuläget saknar man allt. Tiotusentals människor har tilldelats jordlotter på 900 kvadratmeter på en förhållandevis stor yta i det böljande landskapet. Det tar säkert en dag att köra runt det så kallade Bidibidi Settlement, som är den största av boplatserna, säger Tomas Ärlemo.

Rödakorsvolontärer arbetar intensivt i mottagningscentren och delar ut dunkar, filtar, sovmattor och rent vatten, men hjälpbehoven är stora. Mottagande sker under ordnade förhållanden, men när många flyktingar anländer samtidigt samlas de på ett begränsat område där tillgången till sanitet är liten. Detta innebär en stor risk för kolera, särskilt om det börjar regna.

Världen
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in