Sverige ställer sig bakom upprop att inte erkänna Rysslands antidopingorganisation

Av på 23 september, 2018

Sverige ställer sig bakom uppropet från de internationella antidopingledarna till WADA att inte erkänna Rysslands antidopingorganisation.

Ledarna från ett antal av de större nationella antidopingorganisationerna, inklusive Sverige, uppmanar WADA, World Anti-Doping Agency, att skjuta upp sitt beslut på torsdag att åter erkänna den ryska antidopningsbyrån (RUSADA) tills landet kan bevisa att det har uppfyllt de krav som WADA tidigare ställt upp, WADA Roadmap.

Ryssland har till exempel ännu inte accepterat de slutsatser som framkommit i WADAs rapport, Mc Laren- rapporten, avseende den organiserade manipuleringen av antidopingverksamheten i landet och med ryska idrottsutövares dopingprov. Vidare uppmanar gruppen av företrädare för de nationella antidopingorganisationerna att inte erkänna RUSADA intill dess att WADA erhållit alla de analytiska data från Moskvas dopinglaboratoriums databas, LIMS, vilka skulle göra det möjligt att avslöja överträdelser mot dopingreglerna.

För att skydda de rena idrottsutövarnas intressen är det av största vikt att WADA vidhåller de krav som ursprungligen framställts avseende Rysslands anti-dopingarbete och inte vänder ryggen till majoriteten av världens idrottsutövare – de som tävlar rent genom att WADA själv reviderar och mildrar kraven på Ryssland.

Sport
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in