Till alla Sveriges pollenallergiker – på Pollenkoll kan ni nu tipsa varandra om pollenläget i realtid

Av på 5 april, 2020

Hur upplevs pollennivåerna där du befinner dig just nu? Med de nya funktionerna kan användare av Pollenkoll-appen hålla varandra kontinuerligt uppdaterade kring upplevda pollenhalter runt om i landet. För att ta emot pollenvarningar för valda pollenslag är det bara att aktivera pushnotiser.

Det är svårt eller nästan omöjligt att undvika luftburna allergen som t ex björk-, al-, hassel-, gräs- eller gråbopollen. När det är säsong finns pollen överallt omkring oss och efter årets milda vinter har pollensäsongen kommit igång en månad tidigare än vanligt. Det kan bli en lång och jobbig säsong för en fjärdedel av Sveriges befolkning.

Pollenkoll-appen erbjuder sedan tidigare pollenprognoser från tjugo mätstationer spritt över vårt stora avlånga land. Ju närmre en mätstation ju säkrare pollenprognos men även andra faktorer, så som lokala väder- och vindförhållanden, kan påverka pollenhalterna på sätt som inte syns genom fönstret. Ju säkrare pollenprognos ju enklare för pollenallergiker att planera aktiviteter efter dagens pollenhalter.

Som komplement till pollenprognoserna från mätstationerna uppmuntrar därför Pollenkoll pollenallergiker att hjälpa varandra genom att utbyta enkel information i appen kring hur de mår i sin pollenallergi i nutid. På så vis kan alla ta del av verkliga uppskattningar kring pollenbesvären som råder runt om i landet och i närområdet, oavsett väderlek och/eller avstånd till mätstationerna. Symtomkartan visas både som graf och karta i en så kallad ”heat map” och innehållet uppdateras kontinuerligt över dygnet i takt med dem som ansluter.

Gratisappen Pollenkoll är anpassad till Apple Watch och finns att ladda ner via App Store och Google Play.

Pollenkoll drivs av ALK, ett globalt forskningsstyrt läkemedelsföretag som fokuserar på att förebygga, diagnostisera och behandla allergi.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa ALK

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in